artikel

Flinke kostenreductie in healthcare keten

Logistieke dienstverlening

Flinke kostenreductie in healthcare keten
Sierra Nova en CEVA Logistics

Projectgegevens Bedrijfsnaam: Sierra Nova   Leverancier/dienstverlener: CEVA Logistics Plaats:   Onderleverancier/-dienstverlener: TNT Express Nederland Branche: farmaceutische industrie   Bedrijfsgrootte: klein: 20 – 99 werknemers Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-01-2007 Productnaam: Unas systeem   Sierra Nova, CEVA Logistics en TNT Post doken in een nieuwe markt en investeerden fors in een nieuw logistiek concept op […]

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Sierra Nova   Leverancier/dienstverlener: CEVA Logistics
Plaats:   Onderleverancier/-dienstverlener: TNT Express Nederland
Branche: farmaceutische industrie   Bedrijfsgrootte: klein: 20 – 99 werknemers
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-01-2007
Productnaam: Unas systeem  

Sierra Nova, CEVA Logistics en TNT Post doken in een nieuwe markt en investeerden fors in een nieuw logistiek concept op het gebied van healthcare. Sinds 1 januari 2007 kunnen medicijnen op een veilige wijze worden besteld en bezorgd via de internetsite nationale-apotheek.nl.

 

V.l.n.r. Martin Gouda (CEVA Logistics), Piet Gouwens (TNT Post), Coen van den Heuvel (Sierra Nova)

Sierra Nova is product- en technisch verantwoordelijk voor nationale-apotheek.nl, die sinds 1 januari 2007 draait in het pand van CEVA Logistics in Oss. “Eigenlijk is het een soort beveiligde enclave”, zegt Martin Gouda, manager product & sector development. CEVA is logistiek eindverantwoordelijk en TNT Post regelt de verzending van de medicijnen.

Sierra Nova ontvangt de recepten van de huisartsen en onderhoudt het contact met zorg- verzekeraars. “De belangrijkste zorgverzekeraars hebben een custom made site binnen nationale-apotheek.nl, zodat patiënten met een vertrouwd gevoel medicijnen kunnen bestellen en zeker weten dat ze vergoed worden”, zegt Coen van den Heuvel, general manager Sierra Nova. Patiënten krijgen twee euro korting per medicijn op recept. De klanten van zorgverzekeraar CZ krijgen vier euro korting.

Vooral herhaalrecepten lenen zich goed voor het bestellen via internet. Volgens Piet Gouwens, business development manager bij TNT Post, is bijna 80 procent van alle recepten herhaling. “Via email-alerts worden de patiënten erop gewezen dat het tijd is nieuwe medicijnen te bestellen.”
 

De internetapotheek is volgens Gouwens gezonde concurrentie voor de traditionele apotheek. “De omzet van apotheken groeit jaarlijks met ongeveer acht procent. Wij hebben hier maar een klein aandeel van. Het aantal traditionele apotheken groeit ook nog steeds. Beide kunnen dus uitstekend naast elkaar bestaan.”
 

Twee apothekers

Nationale-apotheek.nl wordt gemanaged door twee apothekers. Indirect zijn er 25 medewerkers bij betrokken. Van apo- thekersassistenten tot technici en software ontwikkelaars. Alles is via tracking en tracing te volgen. Er wordt gewerkt met het Unas-systeem van CEVA. Hieromheen is een internetschil gebouwd.

Het systeem koppelt de bestelling aan het recept, chekt de voorraad en haalt de informatie over de patiënt op. Na goedkeuring wordt de bestelling bevestigd door een mail.

Via batchpicking worden 49 orders in één keer verzameld. De medicijndoosjes krijgen de naam van de apotheker en patiëntgegevens. De levertijd is een tot drie dagen. De bezorging door TNT loopt via het sorteercentrum in Arnhem.

De patiënten kunnen via het t&t-systeem van TNT kijken waar het pakje is. “De kracht van de samenwerking is dat ieder doet waar hij goed in is,” meent Van den Heuvel. “We zijn in 2005 plannen gaan maken,” zegt Gouwens. Het bleek dat zowel Sierra Nova als de beide logistieke partijen ideeën hadden op het gebied van internetfarmacie. “In 2006 maakten we kennis met huisartsenorganisaties, zorgverzekeraars en het ministerie. Toen hebben we de stap gewaagd en samen geïnvesteerd in nationale-apotheek.nl in Oss. Door schaalvoordelen reduceren we de logis–- tieke kosten.” Volgens Martin Gouda is het noodzakelijk dat er iets gebeurt met de hoge kosten. “De zorg vertegenwoordigt nu 12 procent van het BNP. Als we niks doen zal dit door de ver–grijzing over twintig jaar 25 procent zijn. Dat is niet meer te betalen. Er moet dus iets gebeuren. We hebben durven investeren in deze nieuwe markt. Met succes, want we hebben al 40.000 geregistreerde patiënten. We kunnen in Oss zeker groeien tot een verwerking van 10.000 pakketjes per dag. We willen 2 procent van het marktaandeel van medicijnverkoop realiseren. Dit levert een besparing op van 4 miljoen euro op jaarbasis.”
 

 

                 
KENMERKEN

 • CEVA Logistics, TNT Post en Sierra Nova zetten Nationale-Apotheek.nl op

 • Recept of voorschrift eigen huisarts

 • Medicijnen op recept of receptvrij bezorgd bij de klant thuis

 • Vooral gericht op herhaalrecepten

 • Twee euro korting per medicijn op recept 
   

                 

 

Resultaten & Beperkingen 

 • Breed draagvlak bij zorgverzekeraars, ministerie en brancheverenigingen

 • Garantie kwaliteit en veiligheid door ministerie goed––gekeurd proces

 • Breed assortiment, geen koelkastgeneesmiddelen en opiaten

 • Kostenreductie gezondheidszorg, besparing op van 4 miljoen euro per jaar

 • Investering van 1 miljoen

 • 40.000 geregistreerde patiënten

 • 24 uurs levering na ontvangst recept

 

 

Reageer op dit artikel