nieuws

‘Snelle groei iShare komt van communities als Portbase’

Ketensamenwerking 924

Portbase is officieel toegetreden als deelnemer van iShare. De havencommunity gaat een belangrijke rol vervullen in de acceptatie van het afsprakenstelsel, dat inmiddels door Visma Connect en UC Group is opgepakt voor verdere ontwikkeling.

‘Snelle groei iShare komt van communities als Portbase’
Elsbeth Bodde, Visma Connect

Deze zomer droeg de Topsector Logistiek het beheer van het data-afsprakenstelsel iShare over aan Visma Connect. De UC Group is aangewezen om zoveel mogelijk deelnemers te werven. Innopay draagt de komende maanden de activiteiten over. In de plannen om snel op te schalen met gebruikers spelen IT communities als Portbase (Rotterdam) en Cargonaut (Schiphol) een belangrijke rol.

‘Tijd om te implementeren’

“De tamtamfase ligt inmiddels een beetje achter ons”, zegt Elsbeth Bodde van Visma. “Nu komt het aan op concreet implementeren. Met partijen als Portbase en Cargonaut achter ons moet dat zeker gaan lukken. Als zij hun hele community meebrengen, dan is iShare op zich al succesvol. Uiteraard is het doel om breder in te zetten op data delen in de logistiek.”
Daar lijkt nu vaart in te komen. Na twee jaar samenwerken, ontwikkelen, bouwen, testen en meeschrijven aan het afsprakenstelsel zette Iwan van der Wolf, directeur van Portbase, vorige week zijn handtekening onder het officiële contract met de Stichting iShare. Daarmee is het voor de havencommunity mogelijk om data deling op een laagdrempelig en veilige manier te organiseren, ook in de richting van bedrijven, die niet aangesloten zijn bij Portbase.
Van der Wolf: “Drie jaar geleden zijn we gestart als launching partner. Data delen zou eenvoudiger en laagdrempeliger moeten worden voor onze bestaande klanten, juist ook richting partijen ‘verderop’ in de keten. Na vele sessies met andere koplopers kunnen we nu zeggen dat dit het geval is.”

Data delen zou eenvoudiger en laagdrempeliger moeten worden voor onze bestaande klanten, juist ook richting partijen ‘verderop’ in de keten.

‘Stelsel is van de leden’

Daarmee is een flinke stap gezet in de groeifase die iShare nu moet gaan maken. Maar er is daarnaast nog veel te doen, constateert Bodde. “Veel partijen staan op het punt om hun certificering op orde te krijgen. De belangstelling komt van alle kanten en is heel divers. Anders dan andere pogingen om te komen tot gestandaardiseerd data delen, heeft iShare een onafhankelijke basis. Het stelsel is van de leden en van niemand anders. Dit groeit steeds meer uit tot een echte community. Daarmee blijft het transparant.”
“Onze ervaring met vergelijkbare systemen is dat adoptie vaak lang duurt. Voor adoptie is de UC Group verantwoordelijk. Zij zijn – veel meer nog dan wij – afkomstig uit de logistieke wereld en weten hoe je de invoering van iShare kunt versnellen. Vooral op het punt van ketenoptimalisatie liggen enorme kansen.”

‘Dit is voor ons een nieuwe kans’

iShare en data delenishare

Wat is de visie op data delen van mainports en grote logistieke partijen? Welke partijen staan achter iSharen? In een recent verschenen online magazine staan alle achtergrond.
Ga naar het online magazine>>>

Tot 2019 was Visma Connect een zelfstandig bedrijf onder de naam EBPI. Dankzij grote overheidscontracten – Digipoort onder andere – kon het bedrijf snel groeien. Om die groei vast te kunnen houden, werd EBPI onderdeel van het veel grotere Visma. Bodde: “We zijn al een tijdje betrokken bij iShare en leverden IT-services voor bedrijven die met iShare willen werken. Omdat we ook, met name in het douanestuk, het beheer van dergelijke systemen verzorgen, is dit voor ons een nieuwe kans. Er is bij ons veel kennis over afsprakenstelsels en taxonomie. Het gaat steeds om het aanleveren van data, die daarna in de keten op diverse plekken bruikbaar is.”

‘Contract tot eind volgend jaar’

“Formeel is Connekt onze opdrachtgever, namens de Topsector Logistiek. Het contract loopt 17 maanden. Dat is, omdat de overheidsfinanciering afloopt op 1 november volgend jaar. De gesprekken zijn gaande over het vervolg. Dan zal er een nieuwe entiteit komen  waar we mee te maken krijgen. Onze opdracht is het beheer van iShare en dus het aansluiten van nieuwe deelnemers, kijken of ze voldoen aan de regels die het stelsel oplegt. Dat gaat om technische aspecten en de benodigde certificaten. Verder praten we met elkaar over mogelijke veranderingen om iShare te versterken.”

Reageer op dit artikel