nieuws

Duurzame logistiek – los het vooral samen op (video)

Ketensamenwerking 2248

Veel vragen zijn er rond duurzame logistiek en zero emissie. Dat kan verlammend werken, vinden deelnemers aan het Lean & Green programma. Mariëlle van Spronsen (PostNL) legt zich daar niet bij neer. “Ik zeg: blijf vragen stellen, maar dan om zoveel mogelijk data binnen te krijgen.”

Duurzame logistiek – los het vooral samen op (video)

Zero emissie in de logistiek is haalbaar, ook al duurt het nog wel even voor het zover is. Die stelling kreeg brede instemming onder de ruim 150 deelnemers van de Lean & Green Summit in Culemborg. Veel aandacht ging uit – in parallelsessies – naar data delen, duurzaam transport en het aanpassen van distributieprocessen met meerdere modaliteiten.

Samen met concurrenten

Mariëlle van Spronsen, duurzaamheidsmanager van PostNL, kreeg tijdens de bijeenkomst de rol van ambassadeur van het Lean & Green programma toebedeeld. Zij nam deel aan een paneldiscussie tijdens de plenaire opening van de summit. Binnen PostNL zijn er nog vele uitdagingen op duurzaamheidsgebied, waardoor het lastig is om tien jaar vooruit te kijken. “Voor 2030 durven wij wel een zero-emissie target af te geven voor de last mile distributie met kleine voertuigen. Dat is een stuk lastiger voor het groot volumevervoer met vrachtauto’s. We praten samen met onder andere DHL en UPS over duurzaamheidsvraagstukken, samen ook met Connekt. Iedereen richt zich in het last mile traject steeds naar de vervoerder: wat ga jij doen? Het begint met commitment van alle partijen, dus kijk vooral ook naar wat kun je zelf doen als verlader en als webshop.”

 

 

Voor derde ster echt aan de slag

“Ons voordeel is misschien wel dat we als e-commerce bedrijf onder het vergrootglas liggen bij de overheid. Er is veel onderzoek gedaan naar deze sector. Samen met Thuiswinkel.org en Connekt starten we projecten op. Zo ontstaat een veilige omgeving, waarin je met elkaar het gesprek kunt aangaan bijvoorbeeld over branchebrede verduurzamingsprogramma’s. We gaan met elkaar op die manier wel ergens naar toe, al gaat het minder snel dan ik zou willen.”
Van Spronsen heeft ondervonden hoe lastig het is om intern de handen op elkaar te krijgen voor duurzaamheid. “Iedereen is heel blij als we een eerste en tweede Lean & Green ster binnen halen. Maar voor de derde ster moet je echt in beweging komen als organisatie. Ook richting onze klanten. Vanuit mijn rol als duurzaamheidsmanager ga ik misschien wel eens te snel. Maar door successen op dit gebied te vieren en concreet te laten zien wat je kunt bereiken door samenwerking, lukt het toch om nieuwe stappen te zetten.”

Breed programma door heel Europa

Honderd procent samenwerking, nul procent emissie is inmiddels de slogan waarmee Connekt het programma nieuwe impulsen wil geven. In de afgelopen elf jaar groeide Lean & Green uit tot de leidende Europese community voor zero-emissie logistiek. Aan het programma zijn inmiddels ruim 500 bedrijven uit heel Europa verbonden: verladers, logistiek dienstverleners, vervoerders, retail, e-commerce, barge, expediteurs, terminals en havenbedrijven, die op zowel lokaal, nationaal en internationaal niveau actief zijn.

“Het is goed om te zien, dat de deelnemers bij ons komen en vragen: wat kan Lean & Green doen om mij te helpen om mijn klant te overtuigen dat het goed is om met duurzaamheid bezig te zijn.” Nico Anten is vanaf het begin af aan als directeur van Connekt betrokken bij Lean & Green. “Dat betekent dat we ons werk niet voor niets doen. We praten heel veel, ook op congressen als vandaag, maar we moeten ook handelen. Natuurlijk zou ik willen, dat het allemaal nog veel sneller gaat. Meer deelnemers, meer initiatieven. Aan de andere kant, dit is begonnen als een impuls; kunnen we wat aan het gedrag veranderen? Maar het programma groeit nog steeds, ook internationaal. Daar ben ik stiekem toch wel trots op.”

 

49 procent CO2 reductie in 2030

Connekt is de uitvoerder van het Lean & Green programma in Nederland. Het congres werd georganiseerd samen met de Topsector Logistiek. De opgave voor CO₂-reductie luidt in 2030, dat de sector collectief 49 procent moet hebben gereduceerd (in vergelijking met 1990). In 2050 gaat het om een collectieve reductie van 95 procent. Lean & Green heeft als doel om deze opgave praktisch haalbaar te maken voor de deelnemende organisaties.

Lees ook: ‘Ketensamenwerking is wat we nodig hebben in duurzaam transport’

Foto's

Reageer op dit artikel