nieuws

IDSA adopteert iShare

Ketensamenwerking 889

De International Data Spaces Association (IDSA) heeft haar actieplan gepresenteerd om iShare, het afsprakenstelsel voor het delen van data, te adopteren.

IDSA adopteert iShare

​De International Data Space Association (IDSA) is een ‘peer-to-peer’ netwerk, een virtuele dataruimte die ondersteuning biedt voor een veilige data-uitwisseling en die eenvoudig de data in zakelijke ecosystemen aan elkaar koppelt op basis van standaarden en gebruikelijke governance-structuren. Ongeveer 100 internationale organisaties zijn lid van IDSA.

Afspraken over data delen

iShare, een initiatief van de Topsector Logistiek, stelt organisaties in staat om elkaar toegang te geven tot hun data. Omdat ze allemaal dezelfde methoden voor identificatie, authenticatie en autorisatie gebruiken, hoeven er geen nieuwe afspraken te worden gemaakt op het moment dat ze data met elkaar willen delen.

 

Versnellen met iShare

IDSA en iShare streven dezelfde doelen na. Met het besluit om het iShare-afsprakenstelsel in de IDSA architectuur op te nemen, versnelt IDSA de toepassing van een veilige infrastructuur die datasoevereiniteit en vertrouwen waarborgt. TNO is de Nederlandse IDS-hub die sectoren en organisaties faciliteert in het bouwen van data delen in ecosystemen. “Met iShare geven we invulling aan onze ambitie om veilige data-uitwisseling tussen bedrijven te faciliteren en versnellen. Door iShare te omarmen, bieden we meer keuze in trust-mechanismen en een snellere implementatie voor onze community”, zegt Lars Nagel, Managing Director van IDSA.

 

‘Perfect complementair’

Michiel Haarman, Programmamanager binnen de Nederlandse Topsector Logistiek: “Ik ben heel blij dat IDSA en iShare elkaar gevonden hebben. Een vooraanstaand initiatief ter bevordering van het uitwisselen van data wereldwijd en een praktische toepassing gecreëerd door de logistieke sector zelf. Ik ben ervan overtuigd dat deze twee initiatieven die perfect complementair zijn, elkaar gaan versterken.” Daar sluit iShare Lead Douwe Lycklama zich bij aan: “Wij zijn enorm opgetogen over IDSA’s beslissing om het iShare-afsprakenstelsel op te nemen in haar eigen architectuur voor het delen van data. Deze stap benadrukt de algemene toepasbaarheid van iShare en is een belangrijke opstap voor onze community richting realisatie van de volledige IDSA-architectuur.”

Lees ook: ‘Data delen, maar dan wel met iedereen’

Reageer op dit artikel