nieuws

Ruim baan voor open standaarden logistiek – VIDEO

Ketensamenwerking 717

Als één ding duidelijk is geworden tijdens de vakbeurs ICT & Logistiek deze week, dan is het wel dat de sector snakt naar meer gebruik van open standaarden. ICT leveranciers gaan zelf aan de slag en de Topsector Logistiek doet – letterlijk – een duit in het zakje.

Ruim baan voor open standaarden logistiek – VIDEO

Beschikken over betrouwbare en actuele data is cruciaal in iedere vorm van ketensamenwerking. Evofenedex publiceerde deze week een verontrustend onderzoek over de wijze waarop verladers gebruik maken in hun logistieke processen van data, afkomstig van externe bronnen (ketenpartners bijvoorbeeld en openbaar toegankelijke informatie). Veel te weinig volgens de belangenorganisatie van verladers, veel meer dan een ‘zesje’ als rapportcijfer zat er niet in.

Subsidie op implementatie

Grootste bottleneck is de beperkte toepassingen van standaarden, die er inmiddels wel zijn. Leveranciersvereniging Dalti trad tijdens de beurs voor het eerst in het openbaar. Uitwisseling van data op basis van standaarden is het voornaamste gesprekspunt binnen de nog jonge organisatie. Ook op de beurs was SUTC (Stichting Uniforme Transport Code) waar brancheorganisaties het voortouw willen nemen. Deze club is deze week door de Topsector Logistiek aangewezen om uitvoering te geven aan een nieuwe stimuleringsregeling, die tot het eind van het jaar beschikbaar is. Het gaat om de standaarden Papierloos Transport, OpenTrip Model en iShare. Bedrijven die zich nu melden en besluiten om één of meer standaarden in het eerste kwartaal van 2019 aantoonbaar te hebben geïmplementeerd krijgen tot maximaal 5.000 euro ondersteuning.

Video-interview met Aad Veenman

De Topsector Logistiek onderstreept het belang van sectorbreed gebruik van de standaarden, omdat die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan optimalisatie en transparantie van logistieke ketens. Aad Veenman (boegbeeld van de Topsector) en Jan Bert Schutrops uitvoerig tekst en uitleg in een driedelig video-interview, dat deze week is gepubliceerd op de website van iShare. “Laten we  beginnen en zorgen voor voldoende adaptatie,” zo klinkt hun oproep aan de sector. Jan Bert Schutrops (Vopak) is voorzitter van het NLIP (Neutraal Logistiek Informatie Platform) – onderdeel van het topsector en opdrachtgever voor de ontwikkeling van iShare. De samenvatting van dit interview is hier te zien.

Blockchain wel/niet nodig?

Michiel Haarman, programmamanager NLIP, merkt dat digitalisering nu echt een vlucht begint te nemen. Wel is hij bang voor gefragmenteerde oplossingen, waar toch veel belangstelling naar uit gaat. Volgens hem dreigt dat gevaar bij initiatieven als blockchain. “Conceptueel gezien is blockchain ideaal voor het stroomlijnen van de informatiestroom in de logistiek. De interesse in deze technologie begrijp ik volledig. Maar in de projecten die we nu zien, gaat het nog te vaak om een verkapte platformoplossing.”
Hij doelt op de projecten waarbij vooralsnog alleen partijen zijn betrokken die elkaar al kennen. Voor het delen van data tussen deze partijen is een gedistribueerde database – het belangrijkste kenmerk van een blockchain – in feite niet nodig. Dat kan net zo goed met traditionele platformtechnologie.

Supply chain strategie workshops

Als trend was blockchain tijdens de ICT & Logistiek een enorme publiekstrekker in het omlijstende kennisprogramma rond de beursvloer. Beursmanager Martijn de Weerd weet waarom. “Er is veel te doen om blockchain, maar er is ook nog heel veel onduidelijk. De ongrijpbaarheid van het thema is tegelijkertijd de aantrekkingskracht ervan. Bedrijven willen weten of ze er nu al iets mee moeten.”
Hopelijk zijn ze op dit punt wijzer geworden. De beurs zelf trok dit jaar een recordaantal bezoekers (5.552), bijna 20 procent meer dan in 2016. In acht theaters – waaronder een apart theater van iShare – werd maar liefst 64 uur aan kennisoverdracht gepresenteerd.
Opvallend daarin ook het initiatief van onder andere BLMC Supply Chain Optimization met een apart theater waarin workshops en masterclasses werden gehouden over de supply chain strategie en executie. Bij de ingang konden bezoekers een speed consult ontvangen, tienminuten gesprekken met experts, waar na enige gewenning flink gebruik van werd gemaakt.

Reageer op dit artikel