nieuws

‘Grip houden zonder digitalisering is niet te doen’

Ketensamenwerking 1215

De meest ingrijpende vernieuwingen in de logistiek drijven op het beter delen van data. Om daar een stevige basis onder te leggen is iShare ontwikkeld en inmiddels ook beschikbaar voor logistieke organisaties en voor ICT ontwikkelaars. Bottleneck? De beschikbaarheid van ICT-ers.

‘Grip houden zonder digitalisering is niet te doen’

“Als een transport wordt uitgevoerd door drie subcontractors, heb je al snel drie vrachtbrieven met vier doorslagen nodig. Grip houden op de operatie is zonder digitalisering en delen van data niet te doen”, betoogt Michiel Haarman. Hij is programmamanager van het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP), onderdeel van de Topsector Logistiek en spreekt namens iShare op de beurs ICT&Logistiek.

Opnieuw vertellen wie je bent

NLIP heeft de aanzet gegeven tot iShare. Op de beurs is veel aandacht voor dit afsprakenstelsel. Haarman legt uit dat data integraties veelal kostbaar en tijdrovend zijn, zodat het niet tot data delen komt. “In de logistiek is het lastig als elk bedrijf steeds weer opnieuw moet vertellen wie het is en welke data het wil delen. Het scheelt heel veel gedoe als we een uniforme manier hebben waarop we partijen identificeren, authentiseren en autoriseren. Dan zijn we minder tijd kwijt met de integratie van IT-systemen.”

Dit zeggen Aad Veenman en
Jan Bert Schutrops

‘Het is er – ga het gewoon doen’

Lange tijd is gewerkt aan de ontwikkeling van een set standaard regels om data uit te wisselen. De eerste ervaringen zijn er nu.
In een uitgebreid video interview vertellen de boegbeelden van de Topsector Logistiek en van het NLIP over het belang van iShare.
Ga naar de website >>>>

Wat is een container?

Data delen is alleen zinvol als de betrokken partijen elkaar begrijpen. Dat is binnen bedrijven soms al lastig, laat staan tussen bedrijven die elkaar niet kennen. Als voormalig chief information officer bij TNT spreekt Haarman uit ervaring: “De luchtvrachtspecialist van TNT Express verstaat onder een container iets heel anders dan de sorteermedewerker van PostNL, die poststukken in een rolcontainer stapelt. We hebben een gemeenschappelijke taal, of beter gezegd standaarden nodig om elkaar beter te begrijpen. De eCMR is zo’n standaard voor digitalisering van het transport, iShare is een standaard voor identificatie, autorisatie en authenticatie in de logistiek.”

Neem iShare op in je software

Begin dit jaar is iShare begonnen met de uitrol. Dat gaat volgens Haarman sneller dan verwacht. Maar er moet nog veel gebeuren om tot een succes te komen. “ICT’ers hebben hun handen vol aan de bestaande systemen. Logisch dus dat daar een eerste prioriteit ligt. De eerste pilots kunnen prima onafhankelijk van de ICT-afdeling worden opgezet. Maar als een pilot succesvol is en je wilt opschalen, dan moet vroeg of laat toch integratie plaatsvinden met die centrale ICT-systemen. Dan wordt het spannend om voldoende ICT-ers te vinden. Om aan de vraag uit de markt te voldoen, doen we een dringend beroep op softwarepartijen om iShare op te nemen in hun software.”

Lees ook: ‘Data delen maar dan wel met iedereen’

Reageer op dit artikel