nieuws

Amsterdam krijgt eerste circulaire bouwhub

Ketensamenwerking 2662

Het Westelijk Havengebied in Amsterdam krijgt de eerste circulaire bouwhub van Nederland. Bouwbedrijf VolkerWessels en sloopbedrijf Beelen zetten deze hub op. De locatie is in totaal circa 10 hectare groot waarvan in eerste instantie circa 2 hectare gebruikt zal gaan worden als bouwhub.

Amsterdam krijgt eerste circulaire bouwhub

De circulaire Bouwhub verrijst op de nieuwe locatie van Beelen aan de Ankerweg in Amsterdam. Deze locatie is watergebonden waardoor transport van materiaal, materieel en mensen over water ook mogelijk is. Dit biedt kansen voor de Metropoolregio van Amsterdam (MRA) om haar binnenstedelijke logistiek duurzaam te optimaliseren en haar CO2 footprint te verlagen.

 

 

Lees ook:

Slimme bouwlogistiek is noodzaak, chaos is een keuze

 

 

Utrecht heeft al jaren bouwhub

VolkerWessels Bouwmaterieel, onderdeel van bouwconcern VolkerWessels, heeft de afgelopen jaren ruime ervaring opgedaan op het gebied van binnenstedelijke bouwlogistiek. In Utrecht wordt al geruime tijd gewerkt met een bouwhub aan de rand van de stad. Vanuit deze hub wordt het totale logistieke proces van de bouwketen (van leverancier tot bouwplaats) gemonitord en gecoördineerd.

Consolidatie van leveringen

De leveranciers worden zonder wachttijden gelost, de leveringen worden geconsolideerd tot dagpakketten en worden op de meest slimme manier naar de bouwprojecten in de binnensteden vervoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van open data. Op de hub worden ook producten geprefabriceerd. Tevens dient deze locatie op bedrijventerrein Lage Weide als parkeerplaats van waaruit de bouwplaatsmedewerkers naar de bouwplaats worden gebracht.

 

 

 

Lees ook:

Bouwhubs de oplossing voor bouwlogistiek?

 

Whitelabel concept

De bouwhub in Amsterdam is een initiatief van VolkerWessels en Beelen. Gekozen is overigens voor een whitelabel concept wat inhoudt dat alle partijen, bouwers en toeleveranciers, gebruik gaan maken van de faciliteiten.

Besparingen vrachtbewegingen

Samen met TNO is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van de bouwhub op de bouwlogistiek en het stimuleren van ketensamenwerking. Hier zijn significante besparingen op het gebied van duurzaamheid, arbeidsproductiviteit, het aantal vrachtbewegingen, beladingsgraad en wachttijden gerealiseerd.

Reageer op dit artikel