nieuws

Aviko bespaart een half miljoen bomen aan pallets

Ketensamenwerking 1538

Aviko stapt over van houten wegwerp pallets naar het poolsysteem van Chep. Dat scheelt niet alleen een groot volume aan te kappen hout, maar ook heel wat kilometers aan retourtransporten. Zelf was de aardappelproducent ook verbaasd.

Aviko bespaart een half miljoen bomen aan pallets

De blauwe Chep pallets komen vanaf nu onder de Europese verzendingen van de aardappelproducten, die de fabrikant in het Gelderse Steenderen verstuurt.  “De impact op het milieu is gigantisch, zo zien we tot onze eigen verbazing terug in de cijfers uit de ISO-analyse”, vertelt transportmanager Frank Scholten van Aviko. “Door deze nieuwe, geïntegreerde aanpak in onze supply chain maken we echt het verschil.”
Scholten is opgetogen over de nieuwe samenwerking. “In 2014 kregen we onze eerste Lean & Green Award, omdat we bewust zoeken naar mogelijkheden om onze logistiek minder belastend te maken voor de omgeving. Deze nieuwe samenwerking  past helemaal in onze visie, want het verhoogt de kwaliteit en uniformiteit van de service aan onze klanten. We gaan nu nog een stap verder en willen toe naar echte transportsamenwerkingen met andere producenten en vervoerders. Wij geloven dat dat dé manier is om de mondiale mobiliteitsuitdagingen samen aan te pakken.”

Veel profijt uit herbruikbare pallets

Door over te schakelen naar een uniform en circulair poolingsysteem van pallets (delen en hergebruiken van pallets) kan Aviko haar transporten vanuit de zes productielocaties in vier landen naar haar afnemers efficiënter organiseren. De geïntegreerde aanpak, waarbij Chep de planning van bestaande transporten goed onder de loep nam, heeft positieve gevolgen voor het bedrijf. Dat geldt ook voor de  standaardisatie van pallets in de volledige supply chain. De verwerking in de warehouses van Aviko zal daarmee eenvoudiger kunnen plaatsvinden. Dat levert tijdsbesparing op in handling en administratieve afhandeling.

pallets

Frank Scholten

Met de nieuwe overeenkomst is veel duurzaamheidswinst te halen, zo hebben Chep en Aviko berekend in een lifecycle analyse.

  • een besparing van 785.529 kubieke meter hout per lifecycle door over te stappen van wegwerp pallets naar het poolsysteem
  • terugdringen van 889 ton CO2 per jaar aan uitstoot  (vergelijkbaar met 10.000 vrachtwagens die het traject Antwerpen-Rotterdam afleggen)

Veel meer leeg transport kan weg

In een volgende fase gaat Aviko een diepgaande analyse van de verschillende transporten maken, die moeten leiden tot transportsamenwerkingen met andere bedrijven om zoveel mogelijk lege transporten te vermijden. Daar valt volgens Scholten nog veel te halen. Aviko is in Europa marktleider en één van de vier grootste aardappelverwerkers ter wereld. Het bedrijf verwerkt en transporteert jaarlijks meer dan 1,6 miljoen ton aardappelen naar meer dan 110 landen. “Efficiënt en kwalitatief hoogstaand supply chain management is onontbeerlijk om als bedrijf te kunnen blijven groeien”, meent Scholten.

Chep – onderdeel van de Brambles Group – is erg actief in de foodsector en biedt een breed scala aan logistieke en operationele platforms in meer dan zestig landen. Het bedrijf telt 12.500 medewerkers en zet ongeveer 300 miljoen herbruikbare pallets in voor deelnemers aan het wereldwijde poolsysteem. Doelstelling van de palletleverancier is om de supply chain van klanten efficiënter en duurzamer te maken. Met diepgaande analyses van data en met behulp van het wereldwijde netwerk zegt Chep te beschikken over de slagkracht om beide zaken te realiseren.

Lees ook: Aviko kan eindelijk vrieshuis bouwen

Lees ook: Aviko kiest met klapbak voor duurzaamheid

Reageer op dit artikel