nieuws

VIDEO – experts over tien jaar ketensamenwerking

Ketensamenwerking 2029

VIDEO – experts over tien jaar ketensamenwerking

Al jarenlang is samenwerking in logistieke ketens een hot issue. Maar tot een doorbraak is het nooit gekomen. Wat maakt samenwerking zo lastig? Tien experts geven hun visie in een serie van vier video’s. Conclusie: de noodzaak tot samenwerking neemt nu heel snel toe.

“De essentie van ketensamenwerking is dat je van elkaar begrijpt wat het doel is van de totale keten”, zo opent Bart Schoonderwoerd (Technische Unie) deze serie video’s, waarin tien experts vanuit hun ervaring aangeven waarom bedrijven het moeilijk vinden om deze stap te zetten. Veel projecten op het gebied van ketensamenwerking komen niet of slechts met veel moeite van de grond.
“Wat betekent samenwerking voor ketenpartners als je gaat veranderen.” Daar ontstaan in de ogen van Schoonderwoerd vaak de misverstanden. Er moet een helder doel zijn. Je werkt niet samen omdat je elkaar zo leuk vindt, maar omdat je iets wilt bereiken.

 

 

 

 

 

Niet blijven hangen in theoretische vergezichten

“De theorie zegt dat als we vandaag gaan samenwerken, we morgen veel geld gaan verdienen. Maar hoe doe je dat dan?” Michel van Buren (BLMC) vindt het gat tussen praktijk en theorie groot en hij staat daarin niet alleen. Alleen vindt ook iedereen, dat het nu tijd is om aan de slag te gaan. Wie blijft hangen in theoretische vergezichten komt nooit tot daden.

 

 

 

Om die stap te zetten is durf nodig, visie en vooral leiderschap. Daarin moet de supply chain manager het voortouw nemen, vindt Van Buren, door onzekerheid weg te nemen, helder te zijn over doelen en KPI’s.

 

summit-ketenregie

 

‘Logistiekelingen maken het vaak complex’

Roderick Rodenburg (Synple) zou ook graag zien, dat bedrijven nu eindelijk doorzetten. “De verleiding is groot om van alles aan te pakken. We zijn als ‘logistiekelingen’ geneigd om dingen heel snel heel complex te maken en het overperfect te doen. Begin nou gewoon en kijk daarna hoe je een volgende stap kunt zetten.”

ketensamenwerking

Roderick Rodenburg (links)

Volgens René de Koning (OneLogistics) gaat de nieuwe generatie er echt werk van maken. “Ouderen vinden het lastig om data te delen. Jongeren weten niet beter.”
Alle tien experts zeggen optimistisch te zijn over ketensamenwerking, soms wat voorzichtig nog. “Mijn optimisme is groeiende”, zegt Karel de Jong (Jumbo) zuinigjes. “Maar ik hoor wel veel partijen om me heen die zeggen: we moeten het gaan doen. Dus er ligt een fantastische toekomst voor ons.”

Reageer op dit artikel