nieuws

VMI: geen hamer maar gereedschapskist

Ketensamenwerking 1433

VMI: geen hamer maar gereedschapskist

Informatie delen, beslissingen overdragen en voorraad verplaatsen. Hoe zet je deze componenten van Vendor Managed Inventory (VMI) zo optimaal mogelijk in? Roel Post van Rijksuniversiteit Groningen gaat dat uitleggen tijdens Logistiek Live.

Wat is VMI ook alweer en wat bereik je ermee?  Een deel van de vooraad verplaatsen of alle voorraad verplaatsen en op afstand besturen. Er zijn  situaties waarbij het wenselijk is dat de voorraad dichter bij de vraag ligt. Het voorraadbeheer wordt dan uitgevoerd door ketenpartners. Dit fenomeen bestaat al sinds de jaren negentig. VMI is een concept waarbij verladers (veelal producenten) en logistiek dienstverleners samenwerken. Met hulp van ondersteunende software wordt gezamenlijk getracht zo goed mogelijk te bepalen wanneer een herbestelling (replenishment) en levering van een item moet plaatsvinden.

VMI als gereedschapskist

Roel Post

Roel Post, promovendus aan Rijksuniversiteit Groningen met als onderzoeksrichting de duurzame aspecten van VMI, gaat tijdens Logistiek Live op 23 januari een presentatie geven over VMI als gereedschapskist. “VMI is geen hamer die op elke spijker past, maar een gereedschapskist”, zo stelt hij. Tijdens zijn verhaal gaat hij in op hoe VMI de ketenperformance kan verbeteren en waar je als ketenpartners allemaal bij stil moet staan voordat je aan de slag gaat met VMI.

Lees ook: VMI: de praktijk is vaak weerbarstiger

Logistiek Live

VMI doe je niet alleen maar altijd samen met ketenpartners. De locatie van Müller Fresh Food Logistics in Holten is het toneel van de aanstaande Logistiek Live. Deze logistiek dienstverlener omarmt concepten als VMI en helpt bedrijven om behalve transparantie ook zeker te zijn van efficiency en schaalbaarheid. Descartes is als tech partner aangetrokken om met slimme ICT tools te zorgen voor ondersteuning van processen, inzicht over de totale keten en bescherming van bedrijfs- en privacygevoelige data. Samen met praktijkcase Tony Chocolonely belooft het op 23 januari 2018 een bijzondere kennismiddag te worden waar ketensamenwerking centraal staat. Er is beperkt plaats, meld u nu aan!

Reageer op dit artikel