nieuws

‘Ketenregie gaat vooral over omgaan met realtime data’

Ketensamenwerking 2149

‘Ketenregie gaat vooral over omgaan met realtime data’

“Tegenwoordig kijken we anders aan tegen data dan tot voor kort.” Belangrijk in ketensamenwerking is volgens Jeroen van den Berg of partners weten om te gaan met realtime data. Daarover gaat het tijdens de Summit Ketenregie op 26 oktober.

“Traditioneel gaat het in ketensamenwerking vooral over vraagvoorspelling. Maar tegenwoordig is het verwerken van veel data – vooral realtime data – veel belangrijker geworden.” Jeroen van den Berg is als expert al jarenlang actief op dit gebied. Hij is tevens één van de moderatoren van de Summit Ketenregie volgende week donderdag in Noordwijk, Huis ter Duin. Thema’s zijn gericht op het delen van data door supply chain en het toepassen van open netwerken, omdat ketenpartners soms (strategische) keuzes maken op ICT gebied die niet zo goed aansluiten bij wat andere schakels doen.

‘Nu kijken we op Buienradar…’

Van den Berg geeft een voorbeeld in een korte videoboodschap. “Ik maak graag een vergelijking met de weer-apps die er nu zijn. Vroeger keken we naar het nieuws om te weten wat het weer is. Nu kijk je op Buienradar voor je besluit om naar buiten te gaan of wellicht over een kwartier. Met realtime data kun je gewoon veel betere beslissingen nemen, dan in het verleden.”

Open distributienetwerk nodig

Eerder al gaf Van den Berg zijn visie op de ontwikkelingen in de supply chain in de komende jaren. Hij wijst onder andere op de dalende beladingsgraad van het vrachtvervoer over de weg. Om die trend te keren is een open distributienetwerk noodzakelijk, zoals volgens het concept Physical Internet mogelijk moet zijn. Nieuwe platforms krijgen bestaansrecht, zoals Quicargo en Shipitsmarter.  Dat zorgt voor beladingsoptimalisatie, maar ook voor meer inzicht in waar de zendingen zich precies bevinden.

Meer synergie met opdrachtgevers

Maar om dat allemaal mogelijk te maken moeten producenten beter nadenken over de huidige, vaak traditionele distributiekanalen die ze momenteel gebruiken. Zien ze kans om de voorraden te ontsluiten voor rechtstreekse leveringen bijvoorbeeld? Daardoor ontstaan ‘endless aisles’ met tussenhandel en directe verkooplocaties. “Het onderscheid tussen groothandel en logistiek dienstverlener zal vervagen. Logistiek dienstverleners moeten op zoek naar meer synergie met hun opdrachtgevers”, aldus Van den Berg.
Dit en andere thema’s komen uitgebreid aan de orde tijdens de Summit Ketenregie op 26 oktober in Noordwijk. Inschrijven kan nog.

Reageer op dit artikel