nieuws

Kom met ideeën – de Society Challenge in mobiliteit

Ketensamenwerking 1043

Kom met ideeën – de Society Challenge in mobiliteit
Nico Anten

Ontwikkel een idee om met behulp van technologie de mobiliteit in Nederland naar een volgende fase te helpen. De beloning: concrete steun om het idee ook daadwerkelijk te realiseren.

Connekt introduceert de Dutch Mobility for Society Challenge. In vijf categorieën kunnen deelnemers aan de challenge een prijs winnen. Deze week op het Topsector Logistiek congres in Aalsmeer krijgt de categorie Logistiek alle aandacht. Daarna volgt de aftrap voor drones, autonoom rijden, mobility as a service en de fiets.

Met handicap in automatisch bestelbusje

Centraal in de challenge staat het gebruik van nieuwe technologie als stimulans ter vergroting van  de impact van mobiliteit op de maatschappelijke vernieuwing. Mobiliteit en welzijn zijn nauw met elkaar verbonden, stelt Connekt, de netwerkorganisatie, waarin 500 bedrijven, kennisinstellingen en overheid samen werken aan de verduurzaming van transport en mobiliteit. Voorbeeld daarvan zijn technologische ontwikkelingen zoals zelfrijdende voertuigen, die voor een revolutie zorgen op het gebied van personenmobiliteit en logistiek.
“De maatschappelijke mogelijkheden worden nog zwaar onderschat”, vindt directeur Nico Anten van Connekt. “Hoe cool is het voor iemand die door een lichamelijke beperking geen rijbewijs heeft, in een automatische bestelwagen te rijden en pakjes rond te brengen?” Hij wijst er op, dat in Nederland 1,8 miljoen mensen een handicap hebben: 11 procent van de mannen en 15 procent van de vrouwen boven de 12 jaar heeft een auditieve, visuele of andere fysieke beperking.
Zelfrijdende auto’s geven grote bevolkingsgroepen autonomie en leiden bovendien tot minder ongelukken, beter benutten van wegcapaciteit en minder brandstofgebruik. “Maar ook meer individuele vrijheid. We besteden met zijn allen maar liefst 700 miljoen uur per jaar aan woon-werkverkeer. Zelfrijdende auto’s maken die tijd vrij om te besteden aan geluk en aan productiviteit.”

Competitie loopt tot juni 2017

De Dutch Mobility for Society Challenge roept iedereen op om ideeën en concepten in te sturen die zich richten op de toepassing van nieuwe technologieën voor maatschappelijke impact. Die ideeën kunnen variëren van ‘what-ifs’, ‘in-the-box’ of ‘out-of-the-box’. De winnende inzending van de Dutch Mobility for Society competitie wordt in juni 2017 gekozen door een onafhankelijke jury. De prijs is: coaching door de jury, consultancy vouchers om het idee verder te ontwikkelen en ondersteuning door Connekt om het idee daadwerkelijk te verwezenlijken.

 

Logistiek moet factor 6 efficiënter

Reageer op dit artikel