nieuws

‘Nieuw tijdperk breekt aan voor control towers’

Ketensamenwerking 2352

‘Nieuw tijdperk breekt aan voor control towers’

Een stortvloed aan nieuwe mobiele oplossingen, de enorme ontwikkeling in algoritmes en ICT technologie voor planningsdoeleinden, dat alles brengt ons in een nieuw tijdperk met end-to-end visibility in supply chains.

Goos Kant, deeltijdhoogleraar in Tilburg en binnen Ortec verantwoordelijk voor de inhoudelijke aspecten van planningssoftware voorspelt de opkomst van nieuwe logistieke concepten. Eén daarvan is self-learning supply chains met dank aan big data. Want daarmee is het mogelijk om transportoptimalisatie real-time te verbinden met voorraadbeheer, zodat de voorspelbaarheid van de keten min of meer op eigen houtje sprongen voorwaarts maakt. “Zo kom je er achter wat het beste moment is, vanuit ketenefficiency gezien, om een klant een order te laten plaatsen. Met prijsdifferentiatie kun je de klant daarvan laten profiteren en tegelijk de operatie verbeteren.”

Uber-achtige concepten in logistiek

In de openingssessie van de Summit Ketenregie op 23 november is prof. Kant één van de gasten aan tafel. Hij voorziet Uber- en Airbnb achtige concepten, die in de logistiek snel opgang zullen maken. Dat kan bedreigend overkomen op bestaande partijen in de sector transport en logistiek. Kant vindt vooral dat bedrijven de kansen moeten zien en aangrijpen.
Juist op het gebied van ketenregie, het bundelen van goederen en stadsdistributie zijn tal van pilots gedaan, deels onder leiding van het topinstituut Dinalog. In de ogen van Kant heeft dat wetenschappelijk gezien tot veel nieuw inzicht geleid. Maar hij weet ook dat de daarbij bedachte business cases nog “wat weinig kleur op de wangen hebben gekregen. Echte besparingen om individuele bedrijven over de streep te trekken ontbreken vaak.”

Een uitgebreid interview met Aart van Beuzekom en Goos Kant (beide van Ortec) staat in het septembernummer van Logistiek.

Reageer op dit artikel