nieuws

Overheid loopt voorop met revolutionaire SOA

Home

Overheid loopt voorop met revolutionaire SOA
Klik voor een vergroting

In de ontwikkelingen rond Service Oriented Architecture (SOA) blijkt de overheidssector voorop te lopen. Dit is de conclusie in een onderzoek van ICT-dienstverleners Inter Access en Marketcap naar ICT-ontwikkelingen bij de overheid. SOA is een nieuwe manier om bedrijfsprocessen te ondersteunen met software.

Uit het onderzoek blijkt dat 78 procent in de sectoren onderwijs en overheid nu al activiteiten heeft op het gebied van SOA of binnen twaalf maanden hiermee aan de slag gaat. De zakelijke dienstverlening volgt met slechts 69 procent.
Klik voor meer informatie op de onderstaande staafdiagram.

 

 

Goed te onderhouden

Met name binnen de non-profitsectoren zijn relatief vaak branchespecifieke applicaties in gebruik. De behoefte aan meer structurele en goed te onderhouden IT-omgevingen is bij de overheid groot. Dit komt door de heterogeniteit in applicaties bij de overheid. Als belangrijkste voordeel van een SOA wordt door 19 procent van de grotere organisaties in de Nederlandse zakelijke markt het vereenvoudigde beheer genoemd. De flexibiliteit in de applicatieomgeving is van groot belang.

 

Vergelijkbaar met internet

Volgens Han Dieperink, directeur van Inter Access, is de impact van SOA te vergelijken met de opkomst  van het internet. “Misschien minder aan de oppervlakte, maar wel met grote gevolgen”, verklaart hij. “Dienstverlening moet veel goedkoper en oneindig veel flexibeler. De inzet van een SOA biedt een oplossing voor dit paradigma.”

 

Lees meer: Tibco richt SOA-website op (januari 2006)

of

Vraagbaakartikel: Wat is Service Oriented Architecture (SOA)?

Reageer op dit artikel