blog

Wat is business intelligence waard in de logistiek?

Home

Wat is business intelligence waard in de logistiek?

Business intelligence (BI) is een hot item. Ik zie een groeiend aantal logistiek dienstverleners aan de slag gaan met BI. Maar wat is BI? Vier oorzaken waarom BI zo populair is.

De mooie beschrijving van BI is de volgende: Het proces van gegevens omzetten in informatie, dat vervolgens zou moeten leiden tot kennis en aanzetten tot adequate actie. Business intelligence heeft als doel competitief voordeel te creëren en organisaties slimmer te kunnen laten werken. Het wordt als een waardevolle kerncompetentie beschouwd.

Business intelligence populair

Samengevat betekent dit dat er binnen de organisatie informatie verzameld wordt om daarmee inzichten te verkrijgen en daarmee stappen te zetten om efficiënter en concurrerender te opereren. De vraag rijst waarom BI zo populair is. Ik noem enkele mogelijke oorzaken:

1: Data inzichtelijk

Het besef is ontstaan dat meer bezuinigen niet mogelijk is. Organisaties ‘voelen’ echter dat er meer mogelijk is dan zij op het eerste gezicht duidelijk hebben. Er is dus software nodig de beschikbare bergen aan data te verwerken en inzichtelijk te maken. BI is, mits goed gebruikt, daarbij voor de hand liggend gereedschap.

2: Excel vs. business intelligence

Ook Excel is (light) BI software. Mits goed gebruikt kunt u met Excel de gewenste analyses maken. De moderne BI-software helpt de gebruiker doorsnedes van data te maken wat met Excel (veel) minder intuïtief gaat.

3: Qlikview en Tableau: beschikbaar en betaalbaar

De software wordt laagdrempelig. Marktleider Qlikview heeft de tarieven gedifferentieerd waardoor het starten met de software eenvoudiger is. De personal versie kan zelfs op een lokale computer gratis gebruikt worden met alle opties beschikbaar. Alleen het uitwisselen van analyses is beperkt. Wat ook helpt is dat concurrent Tableau een scherp aanbod heeft en hoge groeicijfers realiseert. Tableau en Qlikview zijn vandaag de dag aan elkaar gewaagd. Tableau is bij bedrijfsbrede inzet aanzienlijk goedkoper dan Qlikview en biedt standaard mogelijkheden om bijvoorbeeld het management of klanten op tablets zelf volledig interactieve analyses te maken. De oude concurrenten zoals Cognos zijn nog in de markt maar veel kostbaarder en minder intuïtief te bedienen.

4: Standaard dashboards

Diverse leveranciers (dealers) zien brood in BI en maken standaard dashboards. Dit zijn vaak prachtig vormgegeven analyses die bedrijven enthousiast maken dit ook voor de eigen organisatie toe te passen. Hou er wel rekening mee dat er nog een koppeling gemaakt moet worden met de eigen systemen en het BI systeem. Daarnaast zijn er vaak aanvullende wensen die de leveranciers met veel plezier invullen.

Start business intelligence

Maar wat is BI nu werkelijk waard? Dat hangt van u en uw organisatie af. De hedendaagse software is prachtig. Maar met een halve dag heeft u geen mooi dashboard. Denk eens na over deze stappen:

  • Zoek iemand met ICT-affiniteit en voldoende inzicht in uw bedrijfsprocessen.
  • Reserveer tijd.
  • Definieer een einddoel: haalbaar en afgebakend.
  • Installeer een demonstratieversie van Tableau of Qlikview.
  • Maak een selectie uit de vele duizenden introductiefilmpjes op YouTube of de eigen gebruikersomgevingen van de leveranciers.
  • Bouw dit na, en pas dit op uw eigen data toe.
  • Realiseer een eerste analyse en analyseer de uitkomsten.
  • Evalueer het traject en maak een plan voor het vervolg.

Durf te investeren in business intelligence en met name in kennis. Het is een krachtige tool maar u zult zo mogelijk zelf deskundigheid moeten ontwikkelen om het goed toe te passen. BI is geen eenmalig project, maar een doorlopende ontdekkingstocht naar inzichten en concurrentievoordeel.

Logistiek Link

Nederland loopt achter met het toepassen van BI en dat begint al op school! Discussieer mee over deze stelling van Jan Vieveen op Logistiek Link.

Reageer op dit artikel