blog

Gefeliciteerd! 25 jaar vakblad Logistiek

Home

Gefeliciteerd! 25 jaar vakblad Logistiek

25 jaar vakblad Logistiek! Wat is er in die afgelopen 25 jaar gebeurd, wat zijn de ontwikkelingen in de logistiek, maar ook waar was u in uw carrière 25 jaar geleden? Jan Scheffer over mijlpalen en ontwikkelingen.

Het jaar 1988 is voor de meesten natuurlijk het jaar dat we Europees kampioen werden. Dat is dit jaar dus ook al weer 25 jaar geleden. Zelf ben ik in 1988 getrouwd en vier dus dit jaar mijn 25-jarig huwelijk (door het Europees kampioenschap is dat makkelijk te onthouden).

Lekkere hoge voorraden

Ik werkte nog bij Wim Bosman als accountmanager en veel ontwikkelingen moesten toen nog volgen. In 1988 hadden we nog geen internet of gsm, maar een vaste telefoon, een pieper, fax en een papieren agenda. Ook in de logistiek hadden we nog geen behoefte aan 24-uurs leveringen, waren de voorraden nog lekker hoog, ook al was ons assortiment kleiner. Daarover berichtte toen een beperkt aantal vakbladen logistiek. Met het professionaliseren van de logistiek paste toen ook echt een frisse, objectieve kijk van redacteurs die logistiek transparant maakte in een tijd zonder internet.

 

Wat is er sindsdien gebeurd? Om eerst persoonlijk eens te kijken, ik heb 2 leuke zoons gekregen, heb begin jaren 90 de HTS in avonduren gedaan, en zowel mijn CV als mijn postuur heeft aan gewicht gewonnen. Zakelijk gezien hebben we bij Tulip Computers nog de Nederlandse logistiek prijs mogen winnen, heb ik een vestiging van Frans Maas in Amsterdam mogen leiden (en dat als Rotterdammer), bij Bolsius kaarsen een paar jaar gewerkt en dit jaar al weer 10 jaar zelfstandig waarvan het laatste jaar samen met 2 collega’s als Archos group.

 

Wat is er logistiek gebeurd in die jaren? Allereerst Logistiekkrant, deze heeft heel succesvol de omslag gemaakt van primair een blad en internet als ondersteuning naar een allesbevattende website/portal met het blad als verdieping. Dat dit aanslaat kun je zien aan het aantal hits op bijvoorbeeld de blogs. Verder is logistiek gaan versnellen, duurzamer geworden, gaan globaliseren en natuurlijk veel transparanter geworden.

Logistiek transparanter

De belangrijkste verandering die ik zie, is dat alles veel transparanter is geworden. Innovaties volgen elkaar snel op en ontwikkelingen zijn als bekend voordat ze goed uitgedacht zijn. Maar in 1988 werd ook al gesproken over Supply Chain Management en dat heeft nog steeds niet gebracht wat we er toen van hadden verwacht. De komende jaren zal daar dan ook flink aandacht aan worden besteed. Voor de komende 25 jaar verwacht ik meer aandacht voor supply chain finance, doen wat nodig is in plaats van doen wat kan, een verschuiving van procesoptimalisatie naar de klant nog meer als uitgangspunt, en het ‘exporteren’ van logistieke kennis naar andere sectoren zoals bijv. de gezondheidsector of de financiële sector. De opgebouwde kennis in de afgelopen 25 jaar komt dan erg goed van pas en Logistiek.nl is daarbij een goede portal.

 

Wat zie je de komende 25 jaar veranderen? Ik zelf zal niet veel grijzer (kunnen) worden, mijn kinderen zullen het huis uit zijn, en mijn vrouw en ik zullen hopelijk gezond en sportief genieten van veel vrije tijd en we vertrouwen op een goedlopend zorgproces.

 

Wat hebben jullie zien veranderen in de afgelopen 25 jaar en wat had wel mogen veranderen, maar is niet gebeurd?

Reageer op dit artikel