blog

Logistica jaar op komst

Home

Logistica jaar op komst
Logistica 2006

2009 is weer een Logistica jaar. De vakbeurs staat garant voor nogal wat rumoer in de markt. Drie jaar geleden zorgde het Supply Chain Experience initiatief – als ‘beurs binnen een beurs’ – voor flink wat ophef waar de meningen nogal over verdeeld waren. Dat idee krijgt, voor zover ik weet, dit jaar geen vervolg. De extra inspanning leverde onvoldoende toegevoegde waarde op, zo bleek naderhand.

In december dwarrelde er op ons redactiebureau een persbericht binnen, waarin MotracLinde en Still met nadruk hun absentie op de komende beurs meldden. Het gebeurt zelden of nooit dat de grootste Nederlandse heftruckimporteurs afhaken voor dit evenement. Logistica was toch vooral hun feestje.

 

Zelf plaatsen de bedrijven hun afzegging in het licht van de inmiddels afgeblazen Bedrijfsauto Rai, waarvan het hoogst onzeker is of die beurs ooit wel weer terug komt. Ik zie overeenkomsten en verschillen. De overeenkomst is vooral het nationale podium, waarop vrijwel alle merken van naam evenwichtig zichtbaar waren. De meeste andere nationale beurzen in Europa zijn onvolledig of worden gedomineerd door een paar grote namen. Hetzelfde beurspodium biedt daarnaast ook een mooie gelegenheid voor gezamenlijke presentaties en aanpalende initiatieven, bijvoorbeeld vanuit overheid of belangenorganisaties. Er is/was altijd van alles te doen.

 

Het verschil tussen Logistica en Bedrijfsauto Rai betreft vooral de crises waarin de sector zich bevindt en de daarmee samenhangende ‘paniek’. Heftruckfabrikanten, hun importeurs en dealers, kijken met aanzienlijk meer vertrouwen naar het nieuwe jaar dan de truckfabrikanten. Maar wat niet is, kan wel komen. Onvoorstelbaar (en onvoorspelbaar zo blijkt) wat in korte tijd bedrijven als Daf, Volvo en Scania overkomt. Mag ik een dringende oproep doen om met elkaar te voorkomen, dat de Logistica hetzelfde lot te wachten staat als de Bedrijfsauto Rai? Want alleen al de commotie rond een beurs zou ik niet graag willen missen.

 

Logistica-dossier

Ga hier naar het uitgebreide Logistica-dossier op Logistiek.nl…

Reageer op dit artikel