blog

Het toppunt van incourantie

Home

Een bericht uit den vreemde.

Als je ver reist en de locale krant open slaat zie je soms mooie verhalen. In Pretoria News van 14 februari stond het relaas van Robert Mugabe – onvolprezen president van Zimbabwe – en zijn bankbiljetten. Zimbabwe heeft sinds de start van de landonteigingen te maken met hyperinflatie. Regeringen reageren hier vaak op door een nieuwe munteenheid in te voeren; dat gaat meestal door het wegstrepen van een (willekeurig) aantal nullen. Tevens kunnen er dan mooie nieuwe bankbiljetten ontwikkeld worden.

Dus plaatst Mugabe in 2004 een order bij een Duitse drukker voor nieuwe biljetten, terwijl Zimbabwe eigenlijk geen harde valuta meer ter beschikking had. Maar ja, mooie bankbiljetten mogen wat kosten. De grootste coupure was Z$ 1000 (Zimbabwe dollar of Zimdollar – geen grapje). Sommige mensen vonden dat niet zo’n slim idee, maar Mugabe zette door omdat hij de hyperinflatie, naar eigen zeggen, onder controle had. Slechts een bescheiden 400 procent. Helaas tegen de tijd dat de nieuwe Zimdollar een feit was en de bankbiljetten bij de Centrale Bank in Harare aankwamen kon je met 1000 Zimdollar net een doosje lucifers kopen.

 

Tomaat

Tegen de tijd dat men de bankbiljetten in roulatie wilde brengen was de waarde van het Z$ 1000 biljet gezakt tot ongeveer een tomaat. Aangezien de inflatie nu ca 2000 procent bedraagt zag de Centrale Bank in dat het misschien niet zo’n goed idee was om een munteenheid op de markt te gooien wiens grootse bankbiljet goed is voor de aanschaf van nu een tomaat (over een maand een halve tomaat, ja de tijd gaat snel).

 

Dus zit Mugabe nu te kijken met een grote hoeveelheid spiksplinternieuwe maar incourante bankbiljetten. Ik wacht in spanning het jaarverslag van de Centrale Bank van Zimbabwe af; hoe gaan ze dit in de boeken vermelden?

O ja, de officiële koers van de Zimdollar : Z$ 250 tegen 1 US $ . De echte koers op de markt in Harare is nu Z$ 5000 (ja, vijfduizend) voor een echte dollar. Tegen de tijd dat u dit leest kost een tomaat waarschijnlijk  Z$ 2000. O ja. Er zijn ook biljetten van Z$ 10 gedrukt.

Reageer op dit artikel