blog

Een volle asbak

Home

Een volle asbak
Een volle asbak

Enorme inspanningen worden geleverd om ERP en APS systemen te implementeren bij bedrijven. De meest voor de hand liggende reden om dit soort systemen te implementeren, is het verbeteren van bedrijfsprocessen.

Echter, het komt meer dan eens voor dat andere redenen gehanteerd lijken te worden bij grote systeemimplementaties. Ik zie regelmatig van dit soort projecten: een ERP van Oracle moet vervangen worden door SAP R/3, een APS van OMP of Infor door SAP APO. Werkte de oude oplossing niet? Jawel, maar we moeten alles met SAP doen.

 

Met name bij multinationals komt het vaak voor dat er ineens een standaard ERP of APS moet worden ‘uitgerold’ over de verschillende vestigingen. De lokale oplossingen worden dan per definitie als legacy bestempeld, slecht onderhoudbaar, niet optimaal, duur. En interfaces zijn slecht, natuurlijk. Het is duidelijk te merken dat de CIO luistert naar strategische consultants, die zonder uitzondering de volgende drie zaken lijken te prediken: centralisatie, standaardisatie, consolidatie. En laten we eerlijk zijn, wat kan een CIO anders doen dan centraliseren? Of het een verstandig advies is, blijft in het midden – en over een decennium willen we misschien weer decentraliseren.

 

Wat opvalt, is dat wanneer er geen echte noodzaak is voor een nieuw systeem, medewerkers ook niet te motiveren zijn om er wat van te maken. Dit leidt enerzijds tot veel maatwerk, omdat het management er niet bovenop zit, en anderzijds tot slecht ingerichte systemen die niet op tijd worden opgeleverd. En, als het nieuwe systeem eenmaal draait is het standaardiseren nog niet afgelopen. Vanwege de voortdurende golf van fusies en overnames wisselen bedrijven voortdurend van eigenaar, wat ertoe leidt dat projecten weer gestopt worden, of dat er weer een andere standaard uitgerold moet worden.

 

Een goed werkend systeem vervangen door een ander systeem dat misschien ook goed werkt, is alsof je een nieuwe auto koopt als de asbak vol is. Beter is het om te stoppen met roken.

 

Reageer op dit artikel