artikel

Astro WMS maakt hoogbouwmagazijn CB toekomstbestendig

Home 582

Astro WMS maakt hoogbouwmagazijn CB toekomstbestendig

De uitrol van Astro WMS in de warehouses van CB heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Na het magazijn met educatieve boeken en de healthcare-operatie draait nu ook het bijna dertig jaar oude hoogbouwmagazijn op het warehouse management systeem van Consafe Logistics. Het WMS vervangt een dertig jaar oud maatwerksysteem. De implementatie is zonder problemen volgens planning en binnen budget afgerond. “We hadden twee weken ‘afterlive-support ingepland, maar daar hebben we nauwelijks gebruik van hoeven te maken.”

Het bijna dertig jaar oude hoogbouwmagazijn van CB draaide al sinds de ingebruikname op hetzelfde warehouse management systeem. Het betrof een maatwerksysteem in COBOL, een verouderde programmeertaal met wortels in de jaren zestig die vandaag de dag nauwelijks nog wordt gebruikt. “In de loop der jaren is dit systeem regelmatig verbeterd, zeker in de beginjaren.

Geen noodzaak

De laatste tien jaar durfde echter niemand meer aan het systeem te komen, mede vanwege een gebrek aan kennis over het systeem”, vertelt Peter Coenen, projectmanager bij CB. Hij krijgt bijval van Ronald Janssen, chief information officer bij CB: “We hadden al die tijd ook geen reden om aan het systeem te zitten. Het draaide stabiel en er was geen noodzaak tot aanpassing van de functionaliteit. Als we het COBOL-systeem al hadden willen vervangen, was dat alleen vanwege de continuïteit van de applicatie. Dat was niet voldoende voor een business case.”

 

Ronald Janssen, directeur IT van CB: “We weten inmiddels wat we aan elkaar hebben, waardoor dit derde project voorbeeldig is verlopen.”

 

Binnen budget

Die business case ontstond pas nadat CB in 2013 een nieuwe strategie had aangekondigd. De logistiek dienstverlener was al marktleider in medialogistiek en wees twee andere sectoren aan om verdere groei mogelijk te maken: fashion en healthcare. Dat betekende dat het hoogbouwmagazijn behalve boeken ook kleding en medische hulpmiddelen moest kunnen bergen. “Het COBOL-systeem was louter ingericht op aansturing via ISBN-nummers. Om andere artikelen te kunnen opslaan zijn echter andere artikelgegevens nodig, denk aan houdbaarheidsdata bij medische hulpmiddelen en confectiematen bij kledingstukken. Bovendien willen we graag meerdere artikelen op één opslaglocatie kunnen neerleggen, wat met het COBOL-systeem niet mogelijk was. Omdat aanpassing geen optie was, restte ons niets anders dan volledige vervanging”, verklaart Coenen.

WMS selectie

Sinds de zomer van 2016 draait het hoogbouwmagazijn op Astro WMS, het warehouse management systeem (WMS) dat CB in het voorjaar van 2014 heeft aangeschaft ter vervanging van alle bestaande WMS-systemen. De implementatie in het hoogbouwmagazijn vormt het voorlopige hoogtepunt in de uitrol van Astro WMS over alle warehouses van CB, een traject dat in totaal vijf jaar in beslag neemt. “Tijdens de selectie van dit WMS hebben we al rekening gehouden met het hoogbouwmagazijn. Wat zou het betekenen als we ons eigen verouderde systeem zouden vervangen? Welke inspanning zouden we daarvoor moeten leveren? Consafe legde daarvoor een goed plan neer. Dat hebben ze waar gemaakt. Met de implementatie in het hoogbouwmagazijn zijn we binnen budget gebleven”, weet Janssen.

Integratie met WCS

Het hoogbouwmagazijn telt vijf gangen met vijf palletkranen die dag in dag uit pallets in- en uitslaan. Een rollenbaansysteem verzorgt het transport van de pallets tussen het hoogbouwmagazijn en de acht orderpickstations. Op die orderpickstations wordt een groot deel van de verzamelde artikelen in dozen verpakt en naar klanten verzonden. Een ander deel wordt in gele bakken geplaatst als aanvulling van de pickvoorraad in het handmagazijn, waar orders worden gepickt met behulp van 24 hoogheffende orderpicktrucks. Coenen: “Wij hebben eerst in kaart gebracht hoe het bestaande systeem werkte. Meer dan 95 procent van die werkwijze is ongewijzigd overgenomen in Astro WMS. Daarna is dit systeem geïntegreerd met het warehouse control systeem (WCS) van Viastore, de kranenleverancier die besturing van de machines in het hoogbouwmagazijn twee jaar geleden al heeft aangepast.”

Proces in het kort

Astro WMS is leidend in de operatie. Dit systeem bepaalt in welke volgorde en naar welke orderpickstations de pallets moeten worden uitgeslagen en maakt daarvan melding aan het WCS. Zodra een pallet op het juiste orderpickstation klaar staat, ontvangt Astro WMS daarvan een melding terug. Vervolgens toont dit systeem op een scherm hoeveel stuks moeten worden gepickt. Met een ingebouwd weegcontrolesysteem wordt gecheckt of de orderpicker daadwerkelijk het juiste aantal heeft gepakt. Als het een klantorder betreft, wordt tot slot een pakbon en verzendlabel geprint, waarna de orderpicker de doos sluit en op een afvoerbaan duwt. Als het aan aanvulorder betreft, gaan de artikelen in een gele bak naar het handmagazijn.

Optimale benutting van capaciteit

Astro WMS beschikt over de intelligentie die CB in staat stelt om de capaciteit van het hoogbouwmagazijn optimaal te benutten. Bij het toewijzen van artikelen aan één van de 23.000 opslaglocaties maakt het systeem bijvoorbeeld gebruik van een ABC-classificatie, waarbij de snellopers vooraan en de langzaamlopers achteraan worden gelegd. Bovendien zorgt het WMS voor een optimale verdeling van de werklast over de gangen, onder andere door niet alle snellopers in dezelfde gang te plaatsen. “Ook als we meerdere pallets met hetzelfde artikel hebben, verdeelt het systeem die over verschillende gangen. Dat betekent overigens niet dat het WMS telkens een andere pallet pakt. We willen immers voorkomen dat straks in elke gang een aangebroken pallet staat”, vertelt Coenen.

Ook de medewerkers profiteren van het nieuwe WMS. De schermen op de orderpickstations vertellen nu duidelijker dan voorheen wat ze moeten doen. “De oude schermen lieten veel meer informatie zoals klantgegevens zien, maar voor de orderpicker is het helemaal niet relevant voor welke klant hij bezig is. Nu tonen de schermen alleen de informatie die voor orderpicking strikt noodzakelijk is. Dat geeft focus”, aldus Coenen.

 

Peter Coenen, projectleider van CB: “Nu de implementatie in het hoogbouwmagazijn succesvol is afgerond, kunnen we de volgende stap zetten.”

 

Tool voor bijsturen operatie

Nieuw zijn de grote schermen die aan de muur bij de orderpickstations hangen. Die schermen tonen de voortgang van de operatie, gebaseerd op informatie uit OpView, de business intelligence tool van Consafe Logistics. De supervisor van het hoogbouwmagazijn heeft via zijn computer eveneens toegang tot OpView met nog veel meer informatie om de operatie bij te sturen. Hij ziet precies hoeveel orders al verwerkt zijn en hoeveel er in de wachtrij staan. Als de operatie achterloopt op de planning, kan hij extra orderpickers inschakelen of schuiven met klantorders en aanvulorders om de achterstand in te halen. “De wens om OpView te installeren is pas tijdens het project ontstaan. Binnen een paar dagen was deze tool ingericht en klaar voor gebruik”, licht Coenen toe.

Soepele implementatie

De totale implementatie verliep eveneens voorspoedig. In het weekend van de ingebruikname – 7 en 8 mei 2016 – zou de knop na een laatste test uiterlijk op vijf uur zondagmiddag worden omgezet. De testen liepen zo snel dat CB al op zondagochtend is gestart met het nieuwe systeem. “We hadden na de ingebruikname twee weken ‘afterlive support’ ingepland, maar daar is nauwelijks gebruik van gemaakt. Natuurlijk hadden we wel eens een probleem, maar dat was minimaal”, weet Janssen.

‘Op elkaar ingespeeld’

Dat de implementatie zo voorspoedig is verlopen, heeft volgens Janssen alles te maken met de uitgekiende roadmap die CB en Consafe samen hebben opgesteld. Astro WMS is als eerste ingezet in het magazijn voor educatieve boeken, dat draaide met een verouderd systeem dat duur in onderhoud was. Daarna zijn stap voor stap de healthcare-klanten overgezet op het nieuwe WMS, een project dat nog niet is afgerond. “Wij zijn begonnen met twee projecten waarin we direct kosten konden besparen en waarin we functionaliteit nodig hadden die nog ontbrak. In die projecten zijn we goed op elkaar ingespeeld geraakt. We weten wat we aan elkaar hebben, waardoor dit derde project voorbeeldig is verlopen. Vergeet daarnaast niet dat de implementatiekracht een belangrijke reden was om voor Consafe Logistics te kiezen, naast de architectuur van de applicatie en de ervaring in drie markten waarin we opereren. Dat ze over veel implementatiekracht beschikken, hebben ze in dit project laten zien. Dat was ook nodig, want een dag stilstand in het hoogbouwmagazijn is geen optie.”

Volgende project

Nu het hoogbouwmagazijn op Astro WMS draait, is CB alweer gestart met de voorbereidingen voor het volgende project: de implementatie van Astro WMS voor de enveloppenlijn. Op deze lijn worden alle online orders met slechts één item per order geheel automatisch verpakt. Daarna is het de beurt aan het handmagazijn, de logistieke slagader van CB. Coenen: “Het hoogbouwmagazijn moesten we eerst overzetten, aangezien het handmagazijn vanuit de hoogbouw wordt aangevuld. Nu dat succesvol is afgerond, kunnen we de volgende grote stap zetten. Het handmagazijn is een operatie met nog meer gangen, nog meer mensen en dus nog meer complexiteit. Net zoals bij het hoogbouwmagazijn willen we die implementatie voor de zomer afronden, zodat we klaar zijn als in het najaar de volumes weer stijgen.”

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel