artikel

Aanpak geluidsoverlast bij supermarkten

Home 4568

Aanpak geluidsoverlast bij supermarkten

Geluidsoverlast reduceren. De Topsector Logistiek en Connekt zijn gestart met het project ‘geluidloos lossen.’ Resultaten worden volgend jaar bekendgemaakt.

Tekst is aangeleverd door Connekt

Stille koelmotoren, fluistertrucks, Geo fencing apps, geluidsarme losmiddelen, vloer- en wandisolatie of zelf inpandige los faciliteiten zijn bestaande technologieën om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Edward Heijnen, projectleider namens Connekt: “Buurbewoners ervaren toch nog regelmatig geluidsoverlast.”

Analyse laad- losproces

Om bij verschillende supermarkten in stedelijk gebied te achterhalen wat het geluidsniveau is, worden metingen door een onafhankelijk ingenieursbureau verricht. Ook worden het laad- en losproces geanalyseerd. Vervolgens wordt gekeken welke bestaande technologieën beschikbaar zijn om dit geluidsniveau te reduceren, om vervolgens te meten wat de toepassingen in de praktijk opleveren.

PIEK wetgeving

Connekt start dit project, dat loopt vanaf september tot en met december 2016, op verzoek van één van de retailers. In Nederland is in de PIEK wetgeving geregeld dat buiten het tijdslot van 07.00 tot 19.00 uur minder geluid geproduceerd mag worden bij het bevoorradingsproces van onder andere supermarkten. Buurtbewoners ondervinden regelmatig geluidsoverlast, terwijl de betreffende winkels wel beschikken over door de gemeente afgegeven lokale vergunningen.

Probleem

Retailers hebben natuurlijk een groot belang bij een goede verstandhouding met de lokale bewoners. Een supermarkt die over een omgevingsvergunning beschikt, maar toch te veel geluidoverlast veroorzaakt voor omwonenden heeft uiteindelijk toch een probleem. Herman Wagter, programmamanager bij Connekt: “Supermarktketens investeren behoorlijk om het geluidsniveau te reduceren, maar op de één of andere manier lopen zij regelmatig tegen verschillende barrières aan. Bovendien dient  het terugdringen van de geluidsoverlast natuurlijk ook een maatschappelijk belang en het project sluit goed aan bij het Lean & Green programma.”

Deelnemers

Eén van de deelnemers in het project is supermarktorganisatie PLUS Retail. “Dagelijks wordt er gelost bij onze ruim 260 supermarkten en het beperken van geluidsoverlast voor de buurtbewoners is een mooi streven, waar iedereen blij van wordt.”, aldus Patrick van Vugt, Hoofdservicebureau Logistiek. Ook logistiek dienstverlener Simon Loos is één van de projectdeelnemers. Magdalena Mechielsen, logistiek consultant: “Wij rijden al met fluistertrucks (PIEK-gecertificeerd), elektrische trucks en gastrucks (LNG) bij de bevoorrading van supermarkten en we mogen daardoor ook al buiten de venstertijden beleveren. Als we de kennis van lokale supermarkten, geluidsexperts en die van onze eigen chauffeurs in dit project bundelen, kan het geluidsniveau nog verder omlaag. Het project Stil Lossen past perfect binnen onze focus op duurzaamheid en onze ambities om geluid en uitstoot terug te dringen.”

Aanmelden

De resultaten van het onderzoek zullen begin 2017 worden gepubliceerd. De eerste deelnemers zijn inmiddels bekend, maar natuurlijk staat de deur open voor partijen die in project willen participeren. Supermarkten, groothandelsbedrijven, logistiek dienstverleners die supermarkten bevoorraden en bedrijven die praktisch toepasbare oplossingen bieden voor het terugdringen van het geluidsniveau bij het laad- en losproces, kunnen zich bij Connekt melden via info@connekt.nl

 

Reageer op dit artikel