artikel

Welke tien ontwikkelingen hielden ons bezig in 2015?

Home

Welke tien ontwikkelingen hielden ons bezig in 2015?

De redactie van Logistiek Magazine heeft tien trends centraal gezet in het dubbeldikke Logistica-nummer van dit jaar. Hoe volwassen is e-fulfilment? Heftrucks moeten meedenken! Slim verpakken? Hoe ga je om met Big Data? Ontwikkelingen in vastgoedland. Hulpmiddelen in veiligheid. Hoe ga je om met logistiek talent? Energieneutrale dc’s. Mechanisering in orderpicken. Terugverdienen van robotisering.

Het Logistica-nummer bevatte maarliefst 41 pagina’s over trends. Speciaal voor onze online-lezers zijn de trends nu gebundeld in een gratis te downloaden PDF. Vele experts geven hierin hun mening en vele praktische tips komen voorbij. Wat speelde er in 2015 en welke gevolgen heeft dat voor 2016? Lees het hier.

Trend 1: de opzienbarende ontwikkeling van webwinkellogistiek

E-commerce is voor de consument een succes te noemen. Maar is E-fulfilment, de logistiek achter de webbestellingen, dat ook? Hoe volwassen is het? Wat zijn de do’s en don’ts en hoe belangrijk is automatisering bij het kunnen verwerken van same-day-deliveries? Heeft het nog zin om onderscheid te maken tussen logistieke dienstverlening en e-fulfilment?

Trend 2: heftrucks met ‘brains’ draagt bij aan procesoptimalisering

De tijd dat de heftruck alleen een krachtpatser was, die het vuile werk moest doen, ligt achter ons. In een moderne warehouseomgeving levert de palletverplaatser niet alleen fysieke prestaties, maar is ook onderdeel van een ‘meedenkend’ en deels ‘zelfsturend’ optimaliseringsgeheel. Kan een heftruck autonoom rijden, net als een auto? Is het einde van het vak heftruckchauffeur in zicht? Wat levert dit allemaal op voor gebruiker en fabrikant?

Trend 3: orderpicken in een veranderende omgeving

Manueel picken is nog altijd de meest robuuste en flexibele picktechniek, maar mechanisering rukt langzaam op, mede door de opkomst van e-commerce en verbeterde technieken. De technische ontwikkelingen komen op Logistica 2015 vol aan bod via exposanten en live demonstraties. Welke orderpicktechnieken worden het meest toegepast in magazijnen? Wat zijn de belangrijke verschuivingen? Wat is de juiste pickstrategie voor e-commerce?

Trend 4: energieneutrale distributiecentra komen steeds dichterbij

Duurzaamheid is een belangrijk gespreksthema op het logistiek vastgoedplein tijdens de Logistica. Bij het gros van de nieuwbouwprojecten speelt BREEAM-certificering een belangrijke rol. Duurzaam logistiek vastgoed en BREEAM zijn volgens experts inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. En worden ‘future supply chains’ niet veel duurzamer zonder distributiecentra?

Trend 5: automatiseren en robotiseren in het magazijn

Automatische systemen en robots nemen in snel tempo repeterende werkzaamheden uit handen van orderpickers en andere magazijnmedewerkers. Dat komt goed uit, want het werken in moderne distributiecentra wordt er niet leuker op. Het is tijd voor onomkeerbare veranderingen in het magazijn. Maar levert automatisering wel voldoende op?

Trend 6: verpakken moet duurzamer en compacter

In Nederland werden in 2013 180 miljoen pakketjes verstuurd. In 2020 zal dat aantal door de groei van e-commerce naar verwachting oplopen tot 575 miljoen pakketten per jaar. Dit heeft gevolgen voor het verpakkingsproces, vooral bij bedrijven die zich bezighouden met een efulfilment. Mechanisering ligt voor de hand. Komt er ooit een einde aan de veel te grote doos?

Trend 7: big data – het verwerken van enorme datastromen

Big data is ‘Big news’. Maar wat is het en waarom is er zoveel over te doen? En belangrijker: wat kan het betekenen voor een logistiek dienstverlener en een verlader? Welke ontwikkelingen en businesskansen dienen zich aan en wat moeten bedrijven doen om valkuilen te omzeilen?

Trend 8: arbeidsveiligheid – het terugdringen van incidenten

Het onderwerp veiligheid was goed vertegenwoordigd op Logistica 2015: lezingen, een veiligheidsplein met workshops en exposanten die hun technische innovaties tonen. De initiatieven zijn een goed middel om het aantal incidenten terug te dringen, maar de echte oplossing is de mens. Brancheorganisaties initieerden diverse tools en projecten. Desondanks blijft het aantal incidenten met heftrucks schommelen rond de 1.700 per jaar.

Trend 9: mega distibutiecentra en de juiste locatiekeuze

Logistiek vastgoed in Nederland zit volop in de lift. De markt heeft de mond vol van de grote behoefte van de e-commercesector aan mega dc’s. Waar moeten ze komen en worden ze niet te groot? Drie experts beantwoorden acht vragen over deze trend. Is er in Nederland wel genoeg ruimte voor mega e-commerce dc’s? Waar ligt de maximale omvang? Worden supply chains niet ontzettend kwetsbaar? Zijn mega e-dc’s alleen geschikt voor hotspots?

Trend 10: arbeidsmarkt en talentontwikkeling

Toenemende vergrijzing. De opkomst van robotisering in dc’s, die steeds groter worden. E-fulfilment die de nodige uitdaging oplevert door meer online bestellen en thuisbezorgen. Mensen blijven nodig, maar met welke competenties? En zijn jongeren nog te porren voor werk in de logistiek?  Logistiek Magazine laat een aantal praktijkexperts die actief zijn in de logistieke arbeidsmarkt aan het woord over de trends die zij zien.

Speciaal voor onze online-lezers zijn deze trends nu gebundeld in een gratis te downloaden PDF, bestel het hier…

 

Reageer op dit artikel