artikel

Nieuwe Hermes-hub sorteert 5.500 grote pakketten per uur

Home

Nieuwe Hermes-hub sorteert 5.500 grote pakketten per uur
Vanderlande

Als wetenschappers de reactietijd meten tussen het moment dat een visueel beeld verschijnt en het moment dat een mens begint te spreken, komen ze meestal uit op ca. 600 milliseconden. We hebben dus tweederde van een seconde nodig om een gedachte om te zetten in woorden. In exact deze tijd wordt in het nieuwe logistieke centrum (hub) van de logistieke dienstverlener en pakketdienst Hermes in Ohrdruf een zending gesorteerd. Dit komt overeen met 5.500 zendingen (elke 2/3 seconden een groot pakket) per uur.

Als wetenschappers de reactietijd meten tussen het moment dat een visueel beeld verschijnt en het moment dat een mens begint te spreken, komen ze meestal uit op ca. 600 milliseconden. We hebben dus tweederde van een seconde nodig om een gedachte om te zetten in woorden. In exact deze tijd wordt in het nieuwe logistieke centrum (hub) van de logistieke dienstverlener en pakketdienst Hermes in Ohrdruf een zending gesorteerd. Dit komt overeen met 5.500 zendingen (elke 2/3 seconden een groot pakket) per uur.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Ldv’er en pakketdienst Hermes   Leverancier/dienstverlener: Vanderlande Industries
Plaats: Ohrdruf – Duitsland  
Branche: logistiek & transport   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname:
Productnaam: Posisorters  

De hub in Ohrdruf is de zesde hub in het logistieke netwerk van Hermes. De andere hubs liggen in Altenkunstadt, Friedewald, Haldensleben, Hückelhoven en Langenhagen.

Ohrdruf heeft een vrijwel optimale logistieke ligging in het midden van Duitsland. Bovendien is de korte nabijheid van de centrale hub Friedewald nog een extra wezenlijk voordeel voor deze locatie.

          

300 magazijnlocaties

Hermes heeft 14 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe hub, die geïntegreerd is in het bestaande logistieke centrum van Hermes Fulfilment GmbH. In Ohrdruf worden vooral grote artikelen als meubilair en tapijten overgeslagen voor zowel OTTO, het moederbedrijf van Hermes, als voor andere opdrachtgevers.

Het oppervlak van de met het logistieke centrum gecombineerde hub beslaat in totaal 238.000 vierkante meter en biedt alleen voor de hub 300 magazijnlocaties voor wisselbakken en 73 docks voor het laden en lossen.

     

Binnenin de hub zorgt state-of-the-art transport- en sorteertechniek van Vanderlande Industries voor het probleemloos sorteren van de zendingen. In de huidige startvariant verwerken twee sorters met sorteerschoenen, die volgens een rondloopsysteem kunnen werken, met een snelheid van 2,2 m/s op betrouwbare wijze 5.500 zendingen van grote artikelen per uur.

Bovendien is er een pallettransportsysteem geïnstalleerd om de zendingen bij de desbetreffende laadlocaties aan te voeren.

     

De totale sorteerinstallatie bestaat uit een rondloop waarin de twee Posisorters na elkaar geschakeld zijn, geïnstalleerd op een platform met verschillende hoogteniveaus. Tussen de beide Posisorters bevindt zich een verzamelband (merge-band) waarop de van de pallets geloste grote artikelen bij elkaar gevoegd worden. Daartegenover is in het retourtraject nog een verzamelband geïnstalleerd, waarop de acht ingangslijnen vanaf de docks samengevoegd worden. Afhankelijk van de lengte van de pakketten wordt voldoende ruimte voor de zending op de afvoerband gereserveerd.

  

De Posisorter verdeelt de dozen met behulp van geleideschoenen die naar rechts en links over de sorter kunnen glijden. Op de uitvoerpunten worden wissels geactiveerd en een groep sorteerschoenen duwt de producten geleidelijk in de desbetreffende uitgang.

    

70 uitgangen

Er zijn in totaal 70  uitgangen beschikbaar. Daarvan bestaan er 52 uit een rechte rollenbaan en een daaraan aangesloten telescopische conveyor, waarmee de vrachtwagens of wisselbakken direct geladen kunnen worden.

Daartegenover bevinden zich twee groepen van telkens negen spiraalgoten. De producten die daar worden uitgesluisd, worden in rolcontainers of op pallets geladen en dan naar de expeditie vervoerd.

De gekalibreerde volumemeting van alle zendingen maakt het mogelijk de transportcapaciteit optimaal te bepalen en het wagenpark van Hermes op milieuvriendelijke wijze te benutten.

   

In het bijzijn van prominente gasten uit de politiek en de wetenschap heeft de Hermes Logistik Gruppe Deutschland de hub op 28 oktober 2011 officieel geopend, nadat het nieuwe overslagcentrum na een bouwperiode van zes maanden al in september 2011 met succes in bedrijf was genomen.

 

Mocht het systeem ooit worden uitgebreid, dan kunnen de twee Posisorters gescheiden worden, zodat ze allebei hun eigen rondloop krijgen. Dan worden zowel de goederenontvangstlijnen als de palletlosstations met  verticale transportbanden uitgerust om telkens opnieuw te kunnen bepalen via welke van de twee rondlopen het desbetreffende pakket gesorteerd moet worden. Bij deze variant is een capaciteit van 8.400 pakketten per uur mogelijk. Dit komt overeen met een tijd van ca. 0,43 seconde per zending.

Reageer op dit artikel