artikel

Marcel Bok: ‘Cultuur zit in mijn genen

Home

Marcel Bok: ‘Cultuur zit in mijn genen
Marcel Bok

Marcel Bok is naar eigen zeggen de enige parttime logistiek manager in –Nederland. Hij vervulde jarenlang gedurende drie dagen per week de functie van supply chain manager bij Zwanenberg Food Group. In april van dit jaar heeft hij van zijn hobby, muziek en theater, zijn werk kunnen maken.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 6 december 2011.

Waarom deze omslag?

“Ik ben opgegroeid met muziek en theater. Het zit in mijn genen om iets te organiseren waar anderen plezier aan beleven. Acht jaar geleden, toen mijn oudste zoon is geboren, wilde ik graag drie dagen gaan werken om zo actief aan de opvoeding deel te kunnen nemen, maar ook om in mijn hoofd ruimte over te houden, en de nodige energie, voor culturele projecten. Als je het echt wilt kan dat, ook binnen een functie als logistiek manager. Naast mijn werk in de logistiek was ik al tien jaar artistiek leider van Rockarty, een reizend festival. Ook ben ik productieleider van het muziektheatergroep Kalterflug. Op een gegeven moment kreeg ik de kans om er betaald werk van te maken. Sinds april dit jaar ben ik algemeen productieleider van kunstenfestival GrensWerk.”

     

Komt je logistieke kennis nog van pas?

“Evenementen leiden is heel wat anders dan een productieplanning van een worstenfabriek aansturen. Toch is het kunnen plannen en organiseren en herschikken van prioriteiten iets wat bij het organiseren van evenementen heel goed van pas komt. De projecten die ik doe zijn omvangrijk, er komt veel bij kijken. Het kernteam is vaak maar klein, maar er werken heel veel freelancers om heen die je allemaal moet aansturen. Aan de kunstenaars zelf kun je dat niet overlaten. In het geval van een reizend festival is de logistieke uitdaging helemaal groot. Soms sta je op plekken waar helemaal niets is, geen water, geen stroom. Daar komt heel veel planning bij kijken.”

      

Hoe zien die projecten er uit dan?

“Met de muziektheatergroep Kalterflug stonden we bijvoorbeeld met een theatervoorstelling in de club Casa Rosso in Amsterdam. Maar ik doe ook kunstprojecten bij vmbo scholen of exposities in cafés. Het grootste project wat ik tot nu heb gedaan is de Legokerk in Enschede. Grote betonblokken van 1.200 kilo per stuk zijn in legokleuren geschilderd en hiermee is door een kunstenaar een tijdelijk monument gebouwd, dat dienst doet als festivalpand. Er waren 30 vrachtwagens voor nodig. Op het Stationsplein is een gebouw van 31 meter lang en 20 meter hoog opgetrokken. Het gebouw heeft een maand op het plein gestaan.

Mijn baan bij GrensWerk is maar voor acht maanden per jaar. De rest van de tijd verhuur ik mijzelf als logistiek consultant. Mijn eerste klus ga ik bij de Anur doen, de halaldivisie van Zwanenberg. Om te ontdekken waar mijn drijfveren zitten en vast te stellen wat ik nodig heb in mijn werkomgeving, heb ik een meetlat bedacht: MAUK.

    

Marcel’s Ambities, Uitdagingen en Kernwaarden matrix. Het heeft mij enorm geholpen om alle werkfactoren en persoonlijke kernwaarden te benoemen, er een waarderingscijfer aan te hangen en dat mee te nemen bij iedere beslissing. Maar je hart volgen blijft het allerbelangrijkste.”

Een opmerkelijke carrière-stap, succesvol opkrab-belen na een reorganisatie, het voltooien van een in het oog springend logistiek project? Hierachter schuilen vaak mooie verhalen.

 

Marcel Bok (39)

Woont samen met Karin en Siebe (8) en Jonas (3)

Opleiding: HBO Agrologistiek, Van Hall Instituut Leeuwarden

Werkervaring: Sinds april dit jaar algemeen productieleider bij Kunstenfestival GrensWerk. Werkte daarvoor 11 jaar als supply chain manager bij Zwanenberg Food Group.

Levensmotto: "Volg je hart"

Reageer op dit artikel