artikel

Verslag bloggersmeeting 29 augustus 2011

Home

Verslag bloggersmeeting 29 augustus 2011
alex beishuizen

Op maandag 29 augustus 2011 organiseerde de redactie van Logistiek.nl een bijeenkomst met zijn bloggers. Hierin werd teruggeblikt op het afgelopen jaar (wat ging goed, wat kan beter) en hield hoofdredacteur Alex Beishuizen van Intermediair een presenatie over expert communities. Hieronder een kort verslag met presentaties van de bijeenkomst.

Alex Beishuizen is hoofdredacteur van Intermediair en was bij zijn werkgever VNU ook ooit hoofdredacteur van Computable. Hij heeft in die hoedanigheid een expertcommunity opgezet waarover hij vertelde tijdens zijn presentatie. De centrale vraag tijdens zijn presentatie, was de volgende:

 Klik hier om presentatie te downloaden

:

 

Is het een idee om ook op Logistiek.nl een expert community op te zetten en hoe zou zo’n expert community er dan uit moeten zien?

 

Het idee achter de expert community op Computable.nl is:

–          Je kunt alleen expert zijn op één of een beperkt aantal deelgebieden

–          Bezoekers van de website krijgen een overzicht van wie de experts zijn per deelgebied

–          Experts kunnen zelf bijdragen plaatsen op de site, dit kunnen blogs zijn maar ook expertartikelen of reacties op andere artikelen

–          Om expert te zijn en te blijven moet je een minimum aantal bijdragen per maand leveren

–          De redactie gaan de experts binnen een deelgebied eenvoudig voeden met input voor een artikel. De redactie van Computable publiceert regelmatig redactionele artikelen die zijn gebaseerd op de reacties van experts.

 

Redelijk enthousiast

Tijdens de bijeenkomst was iedereen redelijk enthousiast over het plan om dit ook op Logistiek.nl te introduceren. Over het algemeen vond men het goed dat er ook andere mensen bijdragen kunnen leveren op een bepaald deelgebied. Hier kunnen de overige experts dan  weer op reageren en zo kan  een groepje experts het niveau naar een hoger plan brengen.

 

Een belangrijke kanttekening was dat er wel een goede indeling van expertisegebieden moet komen. Sommige bloggers willen niet te veel in één hokje worden geplaatst. Ook vinden een aantal aanwezigen het belangrijk dat je expert op meer dan 1 topic moet kunnen worden, al moet je hier wel een gradatie in aangeven. Je kunt dus niet in drie topics “evenveel expert” zijn.

 

Een gevolg van een expert community op Logistiek.nl zal zijn dat niet iedere bijdrage evenveel aandacht krijgt in de nieuwsbrief. Wel kan een expert zich nadrukkelijker als expert profileren en krijgt een topic, doordat meerdere experts hier intensief mee bezig zijn, als geheel wel meer traffic dan nu het geval is.

 

Een expert community op Logistiek.nl

De redactie van Logistiek.nl denk momenteel hard na over het opzetten van een expert community a la Computable. Uiteraard moeten de huidige bloggers en experts dit ook zien zitten en moeten we nadenken over de invulling.

 

Aanvullende feedback van de bloggers is zeer gewenst en uiteraard houdt de redactie een ieder op de hoogte als plannen concreet worden.

 

Presentatie Harm Beerens

Tijdens de presentatie van Harm Beerens werd een terugblik gegeven op de eerste bloggersmeeting. Er stonden nog een aantal vragen open waar inmiddels antwoord op is.

 Klik hier voor het overzicht van openstaande vragen.

 

De nieuwe blogpagina werd geïntroduceerd. De pagina is sterk vereenvoudigd tov de vorige blogpagina, maakt geen onderscheid meer naar blog of expertartikel en is minder gericht op thema’s.

 

Er heeft recent een onderzoek plaatsgevonden onder de abonee’s van de nieuwsbrief. Een aantal vragen hierover gingen over de blogs. Over het algemeen zijn de abonnees zeer tevreden over de kwaliteit van de brief en over de breedte van de onderwerpen.

 Klik hier voor de onderzoeksresultaten.

 

Ten slotte was er een terugblik op de blogs zoals die afgelopen half jaar zijn geplaatst op Logistiek.nl. Het gemiddeld aantal pageviews per blog is gestegen naar 948 pageviews. De topper van het afgelopen half jaar was de blog Logistiek mensen zijn te lief van Walther Ploos van Amstel. Deze is in totaal 2.315 keer bekeken.

 

Volgens Marjan Lijftogt worden de blogs steeds beter geschreven en worden de aanbevelingen uit de checklist (zie verslag vorige meeting) steeds beter opgevolgd. Wel zijn er nog een aantal punten die nog steeds extra aandacht vereisen:

 

1) Conclusie bovenaan: val met de deur in huis

 

2) Gebruik populaire Google-zoektermen:

  Probeer het uit! Welke term scoort het beste?
  Gebruik dit woord in: 

     – kop
     – intro
     – tussenkop
     – onderaan tekst

 

3) Link like crazy (linkjes in de tekst zelf) • Gebruik social media; twitter, linkedin

 

Tip: Zoek naar nieuws/discussies op internet
over hetzelfde thema en reageer met een
link naar je blog!

 

Er is ook een analyse gemaakt van waar de lezers van deze blog vandaan komen. 75% is vanaf de nieuwsbrief of vanaf een andere plek op Logistiek.nl naar de blog gegaan, de andere 25% heeft de blog vanaf een andere website (14%), sociale media (7%) of zoekmachines (3%) aangeklikt.

Reageer op dit artikel