artikel

Locus WMS: master van de stock bij Demeyere kookpotten

Home

Locus WMS: master van de stock bij Demeyere kookpotten
Demeyere

Demeyere is een familiale onderneming opgericht in 1908 en nu gevestigd in Herentals bij Antwerpen (België). Vandaag is Demeyere uitgegroeid tot een wereldreferentie inzake de fabricatie van culinair kookgerei in roestvrij staal. Als enige ter wereld past Demeyere het technologische concept van elk product aan aan de specifieke vereisten van de typische kookprocessen en recepten voor dit product. Daarbij streeft Demeyere steeds naar de ultieme kwaliteit op het gebied van prestatie, comfort, veiligheid, gezondheid en levensduur. Haar zorg voor design vervolledigt het plezier van een gezonde keuken.

Demeyere is een familiale onderneming opgericht in 1908 en nu gevestigd in Herentals bij Antwerpen (België). Vandaag is Demeyere uitgegroeid tot een wereldreferentie inzake de fabricatie van culinair kookgerei in roestvrij staal. Als enige ter wereld past Demeyere het technologische concept van elk product aan aan de specifieke vereisten van de typische kookprocessen en recepten voor dit product. Daarbij streeft Demeyere steeds naar de ultieme kwaliteit op het gebied van prestatie, comfort, veiligheid, gezondheid en levensduur. Haar zorg voor design vervolledigt het plezier van een gezonde keuken.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Demeyere kookpotten   Leverancier/dienstverlener: Centric IT Solutions
Plaats: Antwerpen  
Branche: horeca, catering & entertainment   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam: Locus WMS  

In maart 2008 werd het familiebedrijf overgenomen door de internationale Zwilling Groep, een grote speler op het gebied van messen, scharen en nu dus ook keukengerei. Onder de vleugels van de Zwillng Groep, werd onder andere het gamma sterk uitgebreid; werd het netwerk van verkooppunten verruimd en het distributiecentrum vergroot.

     

Al deze evoluties zorgden voor een vraag naar extra overzicht, organisatie en structuur. Dries Van Gestel, logistiek verantwoordelijke van Demeyere: "Omwille van de sterke groei, hadden we nood aan overzicht en structuur in alle facetten van het bedrijf, dus ook in ons vernieuwde magazijn, dat werd uitgebreid met 1000 m².  Voor de overname en de gepaarde investeringen gebruikten we reeds een ERP-pakket (Microsoft Dynamics, het vroegere Navision). Logischerwijs zochten we dan ook initieel naar een uitbreiding van dit pakket met zijn logistieke tak.  Al snel zagen we echter dat een volledig sturend Warehouse Management System (WMS) ons heel wat meerwaarde kon bieden."

    

Nood aan efficiënt en sturend magazijnbeheer

Bij Demeyere is de eindejaarsperiode de drukste periode van het jaar. Op dat ogenblik doet men vaak beroep op tijdelijke medewerkers. Het is erg belangrijk dat deze mensen snel hun weg vinden binnen het magazijn en efficiënt tewerk kunnen gaan. Een flexibel en gebruiksvriendelijk WMS-systeem laat toe makkelijk in te  spelen op dergelijke piekperiodes.

 

Daarnaast beoogde Demeyere een continu en realtime beschikbaar voorraadbeheer. Voorheen kon dat niet omdat de picking via papier verliep. Dit was een zeer tijdrovende bezigheid met bovendien een relatief grote foutenmarge. Het beter organiseren van de voorraad en de activiteiten in het magazijn was dus zeker een prioriteit. Een efficiënt sturend magazijnbeheersysteem moest soelaas bieden.

 

Dries Van Gestel: "Om onze verwachtingen in te lossen viel het oog op Locus WMS van Centric.  Hun professionele aanpak in het voortraject, de inhoud van het pakket, en de reeds gerealiseerde koppelingen met het bestaande ERP-pakket Microsoft Dynamics, hebben ons overtuigd om voor Centric te kiezen.  Locus is eenvoudig en flexibel in gebruik en bovendien erg geschikt om de magazijnprocessen op een optimale manier te beheren.  Daarnaast liggen de bedrijfsvisies  en -waarden – no-nonsens , kwaliteit en korte communicatielijnen –  van Demeyere en Centric dicht bij elkaar, wat helpt in de opbouw van een lange termijn relatie. "

    

Direct merkbare resultaten

Dries Van Gestel: "De opstart met Locus in juni 2010 liep eigenlijk redelijk vlot, mede omwille van de rustige periode waarin we toen zaten.  Desondanks hebben we in de opbouw naar de eindejaarsperiode wel wat woelige watertjes doorzwonnen, door een enorme piek aan in- en uitstroom op een paar weken tijd.  Met een gezamelijke inspanning van onze eigen mensen, en de consultants van Centric, werd de klip echter relatief snel overwonnen.  Ondertussen draait Locus ongeveer één jaar binnen onze organisatie en zijn we er met z’n allen van overtuigd dat het de juiste keuze was. Het is een goed systeem, bijvoorbeeld erg flexibel in het inzetten van nieuwe, tijdelijke krachten. In 10 minuten kan je in principe iemand uitleggen hoe er gepickt moet worden in het magazijn en zo kunnen onze vaste medewerkers zich concentreren op het inpakken en verzenden.  Een meer sluitende evaluatie zullen we na een langere termijn doen.  Een groot project als dit moet je tijd gunnen om te evolueren, maar het ziet er nu al veelbelovend uit. "

    

Prioriteiten voor de toekomst?

Dries Van Gestel: "De start met een volledig nieuw, gestuurd magazijnsysteem, heeft behoorlijk wat inspanningen en flexibiliteit van onze mensen gevraagd, want het doorbrak de traditionele werkwijze. Onze eerste prioriteit is dus nu de structuren binnen het magazijn samen met hen verder uitwerken en verbeteren, om zo de komende piekperiode vlot te kunnen opvangen.  Op lange termijn willen we onze service naar de klanten op een nog hoger niveau tillen. Kwaliteit in alle facetten, zowel intern als extern, de naam Demeyere waardig."

Reageer op dit artikel