artikel

Esther de Jonge: Gevoel dat alles ‘lekker liep’ was ik kwijt

Home

Esther de Jonge: Gevoel dat alles ‘lekker liep’ was ik kwijt
Esther de Jonge

Persoonlijke omstandigheden brachten Esther de Jonge twee jaar geleden tot het inzicht dat het anders moest. Ze switchte van een directiefunctie in de logistieke dienstverlening naar een bestaan als zelfstandig ondernemer. Er mag wel wat meer ‘vrouwelijk’ leiderschap komen in de logistiek.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 maart 2011.

Vanwaar deze omslag?

“Alles bij elkaar heb ik twaalf jaar gewerkt als eindverantwoordelijke voor een bedrijfsonderdeel van een logistiek dienstverlener. Eerst bij Frans Maas, later bij MOL Logistics. Twee jaar geleden liep mijn relatie op de klippen en was het gevoel weg dat alles wel ‘lekker liep’ – privé en zakelijk. Ik zag het als een soort wake-up call. Een stapje terug doen zat er niet in, dat past ook niet bij mij. Vandaar dat ik me de vraag stelde: waar haal ik eigenlijk mijn energie vandaan? Inmiddels schijnt de zon weer, ben ik getrouwd met Dennis en wonen we samen met zijn zoontje Floyd.”

   

Privé en carrière zijn lastig te combineren?

“Dat valt op zich wel mee, maar je moet er wel wat voor doen. Ik werd destijds bij Frans Maas toch een beetje in het diepe gegooid als general manager, al moet ik er bij zeggen dat ik zelf ook mijn eigen boontjes wilde doppen. Na Frans Maas ben ik – helaas misschien – wel wat naïviteit kwijt geraakt. Bij MOL heb ik opnieuw met veel plezier gewerkt, maar ik had wel het gevoel dat ik daar niet oud wilde worden. Mijn stiekeme droom was toch het eigen ondernemerschap. Voor dat avontuur heb ik dus gekozen in 2010 met de start van Multi Win.”

  

Wat trekt je aan in trainen?

“In het algemeen is het werken met mensen het leukste wat er is. Leiderschap en het belang van vrouwelijke aspecten daarin intrigeert me enorm. Veel vrouwen in de logistiek zijn – net als ik – hogerop gekomen door masculiene eigenschappen: doelgericht zijn, prioriteit stellen, beslissingen nemen, daadkracht tonen. Wat ontbreekt is zeg maar de ‘vrouwelijke’ kant van het leidinggeven: empathie, wij-gevoel, verbinden, betrokken zijn. Het gaat me dus niet zozeer om meer vrouwelijke managers in de logistiek – dat zou overigens super zijn – of het ‘glazen plafond’.”

  

In crisistijd voor jezelf beginnen…?

“Werken in een functie moet je met volle overgave kunnen doen. Als dat geen voldoening meer geeft, moet je gaan. Je kunt beter keuzes maken, misschien tegen de stroom in. Ik ben er –financieel bij in geschoten, maar we kunnen ons dat gelukkig veroorloven. En na een jaar kan ik zeggen: ik ben blij dat ik dit heb gedaan.”

  

ESTHER DE JONGE (42)

Zelfstandig trainer/coach met bureau Multi Win in Zoetermeer

Daarvoor: functies bij enkele cargadoors en expediteurs, waaronder Frans Maas – in 1997 verantwoordelijk voor de vestiging in Dordrecht – overstap in 2006 naar Jan de Rijk – in 2007 naar MOL Logistics in Tilburg als general manager – sinds 2010 zelfstandig –ondernemer

     

Levensmotto: ‘Als er nooit meer een morgen zou zijn…’ (Marco Borsato)

    

Vorkje prikken met: Stephen Covey (auteur van: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap) en Neelie Kroes (ondanks alle weerstand haar eigen weg –gegaan)

Reageer op dit artikel