artikel

ERP computersystemen verhogen beurswaarde wel, productiviteit niet

Home

Breukelen, 24 juni 2010- Enterprise Resource Planning (ERP) computersystemen verhogen de beurswaarde van bedrijven wel, maar hun productiviteit niet. Dat concludeert onderzoekster Lineke Sneller van de Nyenrode School of Accountancy & Controlling in haar promotie-onderzoek.

 

Persbericht

ERP computersystemen verhogen beurswaarde wel, productiviteit niet

(for English translation see below)

Breukelen, 24 juni 2010- Enterprise Resource Planning (ERP) computersystemen verhogen de beurswaarde van bedrijven wel, maar hun productiviteit niet. Dat concludeert onderzoekster Lineke Sneller van de Nyenrode School of Accountancy & Controlling in haar promotie-onderzoek. In een ERP worden standaard processen van een organisatie vastgelegd. Duizenden bedrijven hebben de afgelopen dertig jaar miljarden Euro’s in ERP geinvesteerd. De financiële opbrengst van deze implementaties blijkt na drie tot vijf jaar erg tegen te vallen.

Naast de standaard processsen worden in een ERP ook de gegevens voor de bedrijfsvoering in één systeem vastgelegd. Zo zorgt ERP ervoor dat alle afdelingen van een bedrijf van dezelfde geïntegreerde gegevensbron gebruik kunnen maken.

Lineke Sneller onderzocht of die enorme investeringen in geïntegreerde computersystemen wel opleveren wat ervan verwacht wordt. In plaats van te werken met ERP kan er immers ook voor worden gekozen om te (blijven) werken met losse systemen of zelfs om bepaalde processen helemaal niet te automatiseren.

Zij verzamelde persberichten waarin beursgenoteerde ondernemingen aankondigen dat zij ERP willen gaan implementeren. De persberichten werden tussen 1 januari 1995 en 31 december 2005 uitgebracht. Ze vond 30 persberichten van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en 80 persberichten van dergelijke ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk. De aandelenmarkten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk bleken positief te reageren op deze aankondiging. Vooral in het Verenigd Koninkrijk was deze reactie significant. Een voorgenomen ERP implementatie doet de marktwaarde van een onderneming dus toenemen.

In een volgende analyse onderzocht zij of de productiviteit van de onderneming drie tot vijf jaar later was verhoogd. Hieruit bleek dat de productiviteit van bedrijven niet significant afweek van de productiviteit van ondernemingen die opereren in dezelfde branche, qua grootte vergelijkbaar zijn, maar geen ERP implementatie hadden aangekondigd.

Uit de combinatie van de aandelenmarktstudie en de productiviteitstudie bleek dat het positieve effect dat aandelenmarkten van ERP verwachten, niet gerechtvaardigd wordt door de toekomstige resultaten van de bedrijfsvoering van de onderneming.

Lineke Sneller promoveerde op 18 juni aan Nyenrode Business Universiteit.

Over Nyenrode Business Universiteit
Nyenrode Business Universiteit is de oudste en enige particuliere universiteit van Nederland. De organisatie werd in 1946 voor en door het bedrijfsleven opgericht.
Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op een carrière in een managementfunctie binnen een internationale omgeving en hecht grote waarde aan sociaal bewustzijn en duurzaam leiderschap.

—–
EINDE BERICHT

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Neem voor meer informatie contact op met:

Nyenrode Business Universiteit
Jakomien ter Haar, woordvoerder
Telefoon: +31 346 291 612
E-mail: j.terhaar@nyenrode.nl

Website: http://www.nyenrode.nl/

Reageer op dit artikel