artikel

Integratie met boordcomputers

Home

Een andere vorm van integratie komt uit de hoek van de boordcomputers. Boordcomputerleveranciers hebben vaak al veel ervaring met kaartmateriaal om de routes te tonen die de computers in de auto geregistreerd hebben.

Een enkele leverancier van boordcomputers bouwde al een klein TMS in de software zodat de gebruiker zonder apart TMS orders kon aanmaken en naar de auto kon versturen. Na het afmelden kan dan met een aparte facturatiemodule voor niet al te complexe ritten direct gefactureerd worden. Een voorbeeld hiervan is Transics, waarbij enkele gebruikers geen apart TMS hebben maar de faciliteiten in Transics gebruiken. Ook andere boordcomputerleveranciers zijn in toenemende mate de plannings-mogelijkheden aan het uitbreiden.

 

Een groot voordeel van de integratie met de boordcomputer is de mogelijkheid een geplande rit real time te updaten. Daaraan gekoppeld is de mogelijkheid in een vroegtijdig stadium te signaleren welke zendingen door een vertraging eerder in de rit niet op tijd geleverd kunnen worden. De planner kan dan bijvoorbeeld (ten koste van de efficiëntie) de route nog wijzigen zodat het nog wel lukt. Alternatief kan hij een aflevering annuleren waarbij er geen problemen zijn deze de volgende dag alsnog te leveren.  Transics en Prometheus (in samenwerking met Ortec) hebben hier bijvoorbeeld al mogelijkheden voor.

 

Overigens is het updaten van ritten niet  alleen beperkt tot de integratie met boordcomputer leveranciers. Ook TMS-pakket leveranciers hebben in toenemende mate hier mogelijkheden voor. De boordcomputerleveranciers waren echter als eerste hiermee actief.

 

Een ander nieuw item is het bepalen van de laad- of lostijd op basis van een aantal eerdere laad- of losmomenten. Natuurlijk is een formule bestaande uit een vaste tijd per stop plus een tijd per eenheid (bijvoorbeeld per pallet) een goed uitgangspunt, maar veelal zijn er verschillen per adres die soms aanzienlijk kunnen zijn. Door de historie te gebruiken als schatting voor de geplande levering kan een goede indicatie worden gegeven.

Reageer op dit artikel