artikel

Pallets; soorten en vaktermen

HomeHouten pallets

Houten pallets zijn relatief goedkoop en zowel gebruikt als nieuw in vrijwel elke gewenste afmeting, uitvoering en draagvermogen verkrijgbaar. De verkleuring en het vochtgehalte kunnen nadelig zijn voor toepassing van houten pallets.

 

Houten pallets HT (heat treatment, tegen bacteriën) laten behandelen is vrijwel altijd goedkoper dan de aanschaf van een eenmalige kunststofpallet waarvoor geen HT-behandeling is vereist. Eén-op-één de prijs vergelijken kan eigenlijk alleen als het gaat om aanschaf van pallets die men niet meer terugziet. Betaalt de klant voor de restwaarde van de pallet, dan speelt die mee. Een overweging bij keuze voor al dan niet gebruik van HT-behandelde houten pallets: ze zijn gevoeliger voor slijtage, beschadiging en vervuiling. Dat geldt dan niet eens zozeer de functionaliteit, maar de leesbaarheid van de erop aangebrachte vereiste stempels. Bij Heat Treated pallets hoeven geen documenten worden meegestuurd, maar kunnen shipments alsnog geblokkeerd worden bij als die stempels niet meer of niet duidelijk aanwezig zijn. Dat is toch nog duurder…

 

Kartonnen pallets

Kartonnen pallets zijn schoon, droog en hebben een laag eigen gewicht. Ze zijn in iedere afmeting te verkrijgen, maar ze zijn relatief duur.

 

Daarnaast zijn ze kwetsbaar bij buitenopslag door het effect van vocht op het materiaal.
Voor kartonnen pallets is bij export geen hittebehandeling vereist, maar ze zijn duurder dan behandelde houten pallets. Kartonnen pallets worden nog slechts toegepast als er zware eisen worden gesteld aan stof- en/of splintervrij.

 

Kunststof pallets

Kunststof pallets zijn interessant indien sprake is van hygiëne-eisen (geen risico op geblokkeerde shipments), dan wel bij spoedleveringen waarbij wordt geëxporteerd buiten Europa.

 

Deze pallets zijn schoon en droog, maar ze zijn wel duurder dan hout en alleen in standaardafmetingen leverbaar. Het prijsverschil kan meevallen als er veel pallets worden getransporteerd en op de plaats van bestemming als gebruikt verkocht worden.

 

De negen-potige uitvoering is nestbaar, maar niet altijd geschikt voor rollenbanen. Kunststof pallets zijn goed te reinigen, maar kunnen statisch worden en daardoor niet voldoen aan de eis van stofvrij. Kies als dat een probleem kan zijn voor kunststof pallets met antistaticum erin verwerkt.

 

Als kunststof pallets alleen worden toegepast om de hittebehandeling te omzeilen dan is dat een dure oplossing. Als een klant elk risico wil vermijden dat een vracht wordt geweigerd of geblokkeerd vanwege de houten pallet waarvan stempels documenten onleesbaar of onvindbaar zijn, betaalt hij graag iets meer.

 

Pallets van geperst houtvezel

Pallets van geperst houtvezel zijn nestbaar en vragen weinig opslagruimte per stapel. Verder is geen HT-certificaat noodzakelijk voor deze pallet bij export. Deze pallets zijn alleen leverbaar in standaardafmetingen.
Ze zijn kwetsbaar bij buitenopslag door het effect van en vocht op het materiaal.
De pallet is bovendien niet geschikt voor rollenbanen en palletstellingen

 

Opzetranden

Opzetranden op een pallet maken van een pallet een soort kist. De houten opzetrand kan worden geproduceerd in iedere gewenste afmeting, de kunststof opzetrand wordt alleen voor de meest voorkomende palletmaten gemaakt.
 
De hoogte van de meest voorkomende opzetranden is altijd 200 mm, in verband met de scharnieren die hiervoor worden gebruikt.

 

Vaktermen

HT behandeling/ISPM 15

ISPM 15 is de norm die beschrijft dat houten pallets die worden geëxporteerd naar landen buiten Europa conform de internationale regelwetgeving moeten worden behandeld tegen bacteriën. Dit kan een behandeling met gas zijn, maar vanwege het milieu vinden vrijwel alleen nog hittebehandelingen plaats. Bij een HT-behandeling worden pallets in een droogkamer verwarmd, gedurende ten minste 30 minuten op 56 °C. Deze behandeling neemt over het algemeen tussen 6 en 8 uur in beslag.
IPPC is de controlerende instantie die toezicht houdt op de behandeling en de bedrijven die gecertificeerd zijn om de behandelingen uit te mogen voeren.

 

Tweeweg of vierweg pallet

Van alle gebuikte pallets is 90 procent een vierwegpallet. Deze pallet is van alle vier zijden op te nemen met een pompwagen of heftrucklepels. De tweewegpallets (= balkenpallet) worden toegepast bij zeer zware lasten waar de balken aan de zijkant zorgen voor extra stevigheid en draagvermogen.

Reageer op dit artikel