artikel

Rosanne Hubers: ‘Vrouwen zorgen voor betere balans

Home

Rosanne Hubers: ‘Vrouwen zorgen voor betere balans
Rosanne Hubers - vrouwen in de logistiek

Vrouwen op verantwoordelijke posities in het logistieke vakgebied zijn schaars. Bij velen staat de sector synoniem voor ronkende trucks en sfeerloze magazijnen. Toch zijn er genoeg vrouwen, die met plezier dagelijks sturing geven aan logistieke processen en de ambitie hebben om in dit vak te groeien. Dit keer vertelt Rosanne Hubers-Van Cuijk haar verhaal.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 6 november 2009.

“Door bewust na te denken over welke studie zou passen bij mijn interesses en praktische instelling kwam ik uit bij logistiek. Een breed werkgebied, niet te technisch maar waar wel wiskundige vraagstukken aan bod komen. Ik koos voor het hbo omdat ik daar snel en concreet met praktische dingen aan de slag kon, zoals het in beeld brengen van processen.
   

Brandjes blussen
Na mijn afstuderen bleef ik bij mijn stagebedrijf Sturko Vlees werken. Logistiek was daar nieuw. Genoeg te doen dus, maar ik was wel erg veel bezig met brandjes blussen. Toen besloot ik een open sollicitatie te sturen naar Albert Heijn, een organisatie waar ik dacht veel te kunnen leren. Dat bleek ook, ik werk er al ruim elf jaar. Het logistieke werk is hier erg divers. Als stafmedewerker werkte ik aan interne logistieke vraagstukken, dc-remodellingen, maar ook dc-overstijgende activiteiten zoals het WMS dat landelijk draait en projecten over winkelbevoorrading. In DC Tilburg deed ik leidinggevende ervaring op en in mijn huidige functie als projectleider is er de combinatie van plannen, organiseren en samenwerken met anderen, maar bovenal samen een concreet doel bereiken. Ik moet zaken boven water zien te krijgen en mensen in beweging zetten zonder dat ze de hakken in het zand zetten.
   

Mannen helpen vrouwen
Het is een mannenwereld waarin ik werk, wat ik niet erg vind. Onbewust maak ik daar misschien gebruik van en zijn mannen geneigd een vrouw eerder te helpen. Als ik mij meet met anderen, denk ik dat ik het als vrouw zeker niet slecht doe. Maar met wat meer vrouwen in de logistieke organisatie zou het er, denk ik, wel wat gezelliger en minder zakelijk aan toe gaan. Met vrouwen voer je toch andere gesprekken, ze hebben meer inlevingsvermogen. Vrouwen zorgen voor een betere balans.

Sinds kort werk ik voor de landelijke logistieke projectorganisatie van Albert Heijn en ben ik met ketenoptimalisering van een bepaalde groep artikelen bezig. We hebben in totaal iets van 35.000 verschillende artikelen. Dat zijn zoveel stromen en in elke schakel is wel winst te behalen. Het is uitdagend om bij te dragen aan de verbetering van een stukje van die keten. Minder leuk aan mijn werk zijn de vele e-mails en telefoontjes. Ik moet ervoor waken dat ik hierdoor niet wordt geleefd. Dat los ik op door op vaste momenten mijn e-mails af te handelen.
 

Een gevolg en doel van logistieke optimalisaties is kostenbesparing, maar ik merk dat het finan- ciële deel mij niet zo bezighoudt. Aan de slag met concrete gegevens en stromen trekt mij meer. Ik ga dan ook voor tastbare logistiek, de collistroom boven de geldstroom.
 

Sinds ik kinderen heb, merk ik dat flexibiliteit een beperking is. Ik moet me soms in bochten wringen om iets af te krijgen. Toch heb ik een goed gevoel over de zorg voor mijn kinderen. Mijn man en ik werken beiden vier dagen. Ik probeer werkafspraken zoveel mogelijk te clusteren en werk ik één tot twee dagen thuis. Als projectleider heb ik te maken met meer reistijd. Komend jaar bekijk ik hoe dit bevalt. Door mijn ervaring in een lijnfunctie ben ik wel breder geworden, maar voor de toekomst kies ik waarschijnlijk toch voor inhoud.”

ROSANNE HUBERS-VAN CUIJK (37)

Woont in Sint Michielsgestel en is getrouwd met Hein van Cuyck (orderafwikkeling keukens), samen hebben ze twee zoons Duco (3) en Pelle (1)

Functie: Projectleider bij Albert Heijn Supply Chain Support in Zaandam

Contracturen: 40 per week, waarvan 8 uur ouderschapsverlof

Opleiding: Logistiek en technische vervoerskunde, NHTV Breda

Loopbaan: Logistiek staf-medewerker bij Sturko Vlees, medewerker logistic control bij Albert Heijn DC Geldermalsen, teamleider logistics bij Albert Heijn DC Tilburg

 

Reageer op dit artikel