artikel

Peter Stitselaar, supply chain manager CRH Roofing Materials, Wijchen

Home

Peter Stitselaar, supply chain manager CRH Roofing Materials, Wijchen
Peter Stitselaar

De crisis trekt diepe sporen in bedrijvig Nederland. Wat merken logistiek managers er van? Hoe gaan ze hier mee om? Dit keer is aan het woord Peter Stitselaar supply chain manager bij dakmaterialen groothandel CRH Roofing Materials.


 

 "Voordeel crisis: geen schaarste aan goed geschoolde logistieke medewerkers"

 

Wat merk jij van de crisis?

"Als groothandel in dakmaterialen beginnen we de crisis echt te voelen. Dat komt natuurlijk ook doordat we in de bouw actief zijn, een sector die na deze zomervakantie de crisis dubbel en dwars zal gaan voelen. We merken dat met name  leveranties aan grote (nieuwbouw) projecten  op dit moment terug lopen. Daarnaast merk ik aan de acquisitiekant dat steeds meer transportbedrijven graag bij je willen komen voor een eventueel contract. Voordeel van deze crisis is wel dat er ten opzichte van vorig jaar geen schaarste meer is aan goed geschoolde logistieke medewerkers. We hebben nu als bedrijf meer keus en kunnen daardoor echt voor kwaliteit gaan."

 

Zijn er nog investeringplannen?

"We gaan de komende tijd investeren in software. Dat houdt in dat ons huidige ERP-pakket van negen jaar oud een upgrade krijgt. Dat is overigens een tijdelijk oplossing want over twee jaar moeten we over zijn op een eigen maatwerk ERP-oplossing genaamd CRH Trade. Daarnaast investeren we in wat ik noem ‘de menskant’. Dat betekent dat vanaf september al onze vestigingsleiders van een erkend opleidingscentrum een basiscursus Groothandel en Logistiek krijgen. Ik heb dit initiatief genomen omdat ik vind dat deze mensen nog teveel kijken vanuit een commerciële en omzet gerelateerde bril. Vanuit hun perspectief is dat te begrijpen, maar beschikken over een bepaalde basiskennis van thema’s als voorraadbeheer, werkkapitaal en omloopsnelheden komt juist nu in deze crisis extra goed van pas."
 

Hoe zorg je voor meer efficiency?

"Dat is vooral zorgen voor een optimaal beheer van onze voorraadniveaus. Dat houdt in dat we strakke doelstellingen wegleggen om onze voorraad te verlagen. Daar valt naar mijn mening nog meer  winst te behalen. Ook op het gebied van voorraadbetrouwbaarheid valt nog veel te winnen."

Wat staat bij jullie continu op de agenda?

"Eigenlijk is dat het proces naar een centraal distributiecentrum hier in Wijchen. Dat hebben we vorig jaar ingezet en is afgerond voor alle dakmaterialen. Verdere centralisatie van de overige productgroepen staat nu helaas  op een wat lager pitje door de crisis. Wij willen het verdere verloop van de economische omstandigheden even afwachten om vervolgens de volgende stappen te bepalen.  Het is dus nu zaak om de boel te blijven optimaliseren in de huidige setting met drie dc’s in het land."

Wat is nu jouw persoonlijke uitdaging?

"CRH Roofing Materials bestaat voor het grootste deel uit  overgenomen familiebedrijven die allen afzonderlijk actief zijn op het gebied van dakmaterialen. Het zijn bedrijven uit verschillende regio’s in het land met ieder hun eigen cultuur en werkwijzen. Uitdaging voor mij is dat ik de neuzen van deze bedrijven op logistiek vlak allemaal de zelfde kant laat uitwijzen. Dat is voor mij een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast is een uitdaging voor mij dat ik de voorraadwaarde van het bedrijf wil verlagen met tien procent eind dit jaar."

Wat is leuk en minder leuk aan deze baan?

"Wat mij vooral aanspreekt, is dat ik bij CRH als supply chain manager verantwoordelijk en betrokken ben voor het operationele/tactische inkoop proces en logistiek. Ik ben dus nu, veel meer dan in mijn vorige logistieke functies, bezig met de totale keten. Ik heb dus weinig te klagen. Wat ik wel lastig vind, is dat het soms lang duurt voordat ingediende voorstellen op het hoogste niveau binnen het bedrijf wel of niet akkoord worden bevonden. Zo’n voorstel gaat vaak over veel schijven, maar dat komt nu eenmaal doordat we deel uitmaken van een grote beursgenoteerde multinational."

Reageer op dit artikel