artikel

Vijf vragen over de Mexicaanse griep

Home

Wat is de Mexicaanse griep nou eigenlijk precies en hoe herkent u het?

1. Wat is de Mexicaanse griep?

Het nieuwe virus bevat delen van het bekende varkensgriepvirus. Het bevat ook delen van het vogelgriepvirus en het menselijk griepvirus. Nieuwe Influenza A (H1N1) is dus niet rechtstreeks van varkens afkomstig. Het virus is wel in staat om zich van mens op mens te verspreiden.

2. Wat zijn de symptomen van de Mexicaanse griep?

De ‘gewone’ griep bij mensen is een snel optredende ziekte van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het influenzavirus. De ziekte kan van heel mild tot heel ernstig verlopen.

De meest voorkomende symptomen van de Mexicaanse griep zijn:

hoesten
geen eetlust
spierpijn
keelpijn
misselijkheid
diarree
lusteloosheid
verkoudheid
loopneus
 
De berichten over de huidige Nieuwe Influenza A (H1N1) in mensen zijn niet eenduidig.

3. Hoe kan het virus worden overgedragen?

De griep en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid.

Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Bijvoorbeeld in treinen, op scholen of kinderdagverblijven. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen.

 

4. Hoe weet je of je gewoon griep hebt of dat je Mexicaanse griep hebt?

Griep is een ontsteking van de luchtwegen, dat wil zeggen: keel, luchtpijp en/of longen. Griep wordt veroorzaakt door een besmetting met het influenzavirus type A of B. Mexicaanse griep is type A, vandaar de naam Nieuwe Influenza A.

De verschijnselen van de griep uit Mexico zijn dezelfde als van normale seizoensgriep: koorts, snotteren, hoesten en eventueel gewrichtspijn.
    

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert mensen die terug zijn gekomen uit de VS of Mexico en koorts (38 graden of hoger) en griepklachten hebben, of binnen 7 dagen ontwikkelen, contact op te nemen met hun huisarts.
 

Mensen die in andere landen zijn geweest waar de nieuwe griep circuleert en contact hebben gehad met zieke personen, dienen zich ook te melden bij de huisarts als zij deze verschijnselen hebben.

Via een onderzoek worden zij dan geanalyseerd op de aanwezigheid van influenzavirus type A (H1N1). In het geval van Mexicaanse griep kan een virusremmer, zoals Tamiflu, worden voorgeschreven.

 

5. Kun je besmet raken door het eten van varkensvlees?

Nee. Er zijn geen bewijzen dat varkensgriep doorgegeven kan worden door het eten van besmette dieren. Het is volkomen veilig varkensvlees te eten.

 

Bron: Gezondheidsnet.nl

 

 

De Mexicaanse griep op Logistiek.nl:

 

Inventarisatie: De logistieke sector bereidt zich voor

 

Blog: Tien vragen voor de logistiek over de Mexcicaanse griep 

 

Expertartikel: Mexicaanse griep past ook in uw Risk Management

 

Nieuws: Tamiflu voor magazijnmedewerkers 

 

Achtergrond: Vijf algemene vragen over de Mexicaanse griep

 

Poll: Wordt de griep echt een probleem of is het druktemakerij?

 

 

Reageer op dit artikel