artikel

Jan Bram de Ferrante ‘Je moet organisaties écht van binnenuit veranderen

Home

Jan Bram de Ferrante ‘Je moet organisaties écht van binnenuit veranderen
Jan Bram de Ferrante maakt een carrièreswitch

Het kriebelde bij Jan Bram de Ferrante. Na tien jaar werken bij Océ keert hij weer terug in de consulting. Hij is nu partner bij adviesorganistatie Mondea.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 22 mei 2009.

“Ik wilde weer werken voor verschillende bedrijven. Bij Mondea kan dat en ben ik zelf verantwoordelijk voor een aantal projecten en een stukje acquisitie.
 

Met pijn in mijn hart heb ik afscheid genomen van Océ, een prachtig bedrijf. Ik werd er destijds binnengehaald om de logistiek te verbeteren. Ik kreeg de vrije hand en heb het logistieke netwerk gesaneerd, het aantal magazijnen teruggebracht en gecentraliseerd.

Bij Océ heb ik geleerd dat je organisaties echt van binnenuit moet veranderen. Dan is de kans op succes het grootst. Ik geloof zeker in het inzetten van externen, maar niet in massale projecten waarin je met een golf adviseurs een deelgebied aanpakt.
 

Ouderwetse adviesopdrachten zie ik dan ook niet zitten. Ik wil echt met mensen uit het bedrijf zelf aan de slag. Ik denk dat je dan duurzamer bezig bent.
 

Bij Mondea werken we met tien partners met ieder een eigen expertise. We zijn eigenlijk allemaal zelfstandig ondernemer. De kwaliteit van de mensen en de verdeelde kennis is de kracht van het bedrijf. Maar iedereen beheerst ook de volle breedte binnen de logistiek.
   

Ik voel me er erg thuis en heb geconstateerd dat ik nu al drie keer achteraf kan zeggen dat ik precies doe wat ik vooraf wenste. Dat was zo bij KPMG en Océ en dat heb ik nu bij Mondea weer. Eigenlijk doorloop ik wel een apart loopbaanpad. Ik ben opgeleid tot landbouwkundig ingenieur en in het buitenland opgegroeid tussen de bananen. Het onderdeel goederenstroombesturing in mijn opleiding trok mij het meeste. Toen wist ik al dat ik in de logistiek verder wilde. Het procesdenken, dingen op een rij zetten en kijken naar de logica. Je hebt er overal mee te maken, in iedere markt of bedrijf. Mijn drijfveer is vooral met verandering bezig zijn. Samen met mensen kijken hoe het beter kan. Mijn nieuwe werkomgeving verhoogt mijn effectiviteit. Als externe adviseur voel je toch meer druk.”

 

Jan Bram de Ferrante (49)

Co-ouderschap van vijf kinderen

Opleiding:
Bedrijfskunde, Marktkunde, Informatica en Goederenstroombesturing, Landbouwhogeschool in Wageningen. 

Werkervaring:
Storkdata, KPMG, Océ

 

 

 

 

 

Vacatures op logistiek.nl

Opleidingenoverzicht op logistiek.nl

Reageer op dit artikel