artikel

Drie broers buigen zich over opvolging

Home

Drie broers buigen zich over opvolging
Logistieke innovatie bij Van Vliet Transport

Transport- en Aannemingsbedrijf Van Vliet uit Sliedrecht wordt geleid door drie broers. Nu ze allen de vijftig naderen of zijn gepasseerd, begint de opvolgingsvraag actueel te worden.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 3 april 2009.

 

 

Bart van Vliet (links) en Syntens-adviseur Arnold Monshouwer op het terrein van
Van Vliet Transport Sliedrecht.

 

Van Vliet richt zich op zand- en grindtransport, aanneming van grond- en sloopwerken en het verwerken van sloopafval. 
 
“Er stond bij ons niets op papier over eigendomsverhoudingen of op–volging”, vertelt Bart van Vliet (46). “Dat hoefde ook niet, want we kunnen als broers goed met elkaar opschieten en weten wat we aan elkaar hebben. Maar nu ook onze kinderen een rol in de onderneming gaan spelen, is het tijd te verzakelijken.”

Na een Innovatie Scan van adviesorganisatie Syntens koos Van Vliet ervoor een ‘familiestatuut’ op te stellen, een document waarin ‘gevoelige zaken’ binnen het transport- en aannemingsbedrijf worden vastgelegd. Het be–langrijkste van het statuut is de financiële paragraaf.

Syntens-adviseur Arnold Monshouwer: “Bij veel familiebedrijven is de zaak tevens pensioen- voorziening. Je ziet dat de eigenaars een maximale verkoopprijs willen. De drie broers bij Van Vliet willen hun opvolgers echter niet opzadelen met een enorme last.”
 

Huur om van te leven

Bart van Vliet: “We richten een lege werkmaatschappij op waarin alle bedrijfsmiddelen zitten. Als broers zijn we aandeelhouder van die werkmaatschappij, waarbij een opvolger mede-aandeelhouder kan worden. De werk- maatschappij betaalt huur aan de holdings. Van die huur gaan wij als broers, na de opvolging, leven. Het betekent dat onze opvolgers geen miljoenen op tafel hoeven te leggen om eigenaar te worden.”

Een volgende stap is het opstellen van een toekomstvisie. Van Vliet vertelt dat de broers in het verleden veel op gevoel deden. Dat leverde soms mooie winst op, maar het gebeurde ook wel eens dat er impulsief werd geïnvesteerd in een machine die vervolgens nauwelijks gebruikt werd. Van Vliet: “We gaan nu duidelijk omschrijven waar we met het bedrijf naartoe willen.”

 

Klik hier voor het uitgebreide praktijkverhaal…

Reageer op dit artikel