artikel

PET Power heeft volledig inzicht in voorraadbeheer

Home

PET Power heeft volledig inzicht in voorraadbeheer
PET Power

Projectgegevens Bedrijfsnaam: PET Power   Leverancier/dienstverlener: Actemium Supply Chain Execution Plaats: Etten-Leur   Branche: detailhandel   Bedrijfsgrootte: Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: Productnaam: Metrack   – deze tekst is aangeleverd door de leverancier –      Een aanzienlijke verbetering in traceability en efficiënter voorraadbeheer met real-time inzicht. De logistiek bij PET Power is vergaand geoptimaliseerd […]

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: PET Power   Leverancier/dienstverlener: Actemium Supply Chain Execution
Plaats: Etten-Leur  
Branche: detailhandel   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam: Metrack  

– deze tekst is aangeleverd door de leverancier –  

  

Een aanzienlijke verbetering in traceability en efficiënter voorraadbeheer met real-time inzicht. De logistiek bij PET Power is vergaand geoptimaliseerd dankzij de implementatie van de Metrack Warehouse Management Suite. 

 

PET Power is marktleidend producent van creatieve en innovatieve verpakkingen van plastic PET (Polyethylene-Terephthalate). Vanuit Etten-Leur worden zo’n 1200 verschillende producten geleverd aan onder andere de voedsel-, cosmetische en farmaceutische industrie wereldwijd. Een dergelijke productie eist een gedetailleerd overzicht van voorraden en een vergaand beheer van de productielijnen. Dankzij het tracking & tracing-systeem Metrack van Actemium SCE is PET Power erin geslaagd om het aantal handmatige handelingen terug te brengen, foutieve leveringen te minimaliseren en de traceerbaarheid van bestellingen tot op zeer nauwkeurig niveau te vergroten.

    

De laatste jaren heeft PET Power flink geïnvesteerd in het productieproces. De ruim vijftig machines in de productiehal behoren tot de meest geavanceerde in hun soort en ook de grondstoffen voor de eindproducten zijn van hoge kwaliteit. Deze investeringen hebben geresulteerd in een flinke stijging van het aantal geproduceerde verpakkingen, waardoor de specificaties rondom het administratieve proces moesten worden bijgesteld. Om die groei ook administratief goed aan te kunnen zocht PET Power een ERP-oplossing, waarmee de voorraadcontrole kon worden geautomatiseerd en het papierwerk flink zou worden teruggedrongen.  

 

Maatwerk voor een perfect aansluitende oplossing

PET Power wilde het aantal handmatige handelingen verminderen, de zendingen beter kunnen traceren en barcodescanning optimaal inzetten. Dit alles moest een foutreductie tot gevolg hebben. Na een uitgebreide afweging van verschillende oplossingen werd gekozen voor Metrack van Actemium SCE. Deze software sloot goed aan op het aanwezige ERP-pakket van Exact, maar bood vooral veel mogelijkheden voor maatwerk. Hierdoor kon het precies aansluiten op de wensen van PET Power.

 

Nico Ippel, logistiek manager bij PET Power: "Er is veel aanbod van dergelijke software, maar de meeste zijn dusdanig omvangrijk dat je soms zelfs meer dan de helft van de mogelijkheden niet gebruikt. Daarnaast moet je maar afwachten of de functies die je wel gebruikt perfect passen bij jouw wensen. Actemium bood een flexibele benadering die goed aansluit bij ons ideaalbeeld."

 

PET Power mocht ook bij bestaande gebruikers kijken hoe het systeem daar was ingevoerd en in de praktijk werkte. "Daar waren ze heel open in. We kregen ruim de gelegenheid om ons goed voor te bereiden en te leren van anderen. Dat zorgde voor een vliegende start."

 

Betere informatievoorziening

De snelheid waarmee vandaag de dag gegevens kunnen worden uitgewisseld, heeft tot gevolg dat gebruikers verwachten informatie altijd en overal beschikbaar te hebben. PET Power ondervindt dit ook en klanten en partners vragen een steeds betere informatievoorziening. De traceerbaarheid van een zending staat hierbij bovenaan het verlanglijstje. Het moet bekend zijn welke levering waar naartoe is gegaan en op welk moment.

 

Ippel: "Deze informatie lag voorheen bij de klant zelf. Wanneer hij een vraag had over een bepaald product, moesten we vragen welk stickertje op zijn pallet zit om te achterhalen om welke levering het ging. Dat is allemaal verleden tijd, we hebben nu volledig inzicht wat bij wie staat. En het resultaat daarvan zag je vrijwel meteen. Dergelijke vragen werden met de dag minder en komen nu eigenlijk niet meer voor."

 

De hele productielijn is flexibeler geworden, zodat onverwachte gebeurtenissen niet direct voor vertraging zorgen. Pallets kunnen bijvoorbeeld nu eerst uitgebreid worden gecontroleerd voordat de barcodelabels op de dozen gaan. Voorheen kon dit niet en kwam het voor dat er labels werden geplakt waarvan de informatie niet overeen kwam met de inhoud van de dozen op de pallet. Dankzij Metrack kunnen labels nu zelfs worden voorzien van klantspecifieke informatie. "Als klanten een ordernummer gestickerd willen hebben, moesten we vroeger verschillende labels gebruiken. Een pallet zat daarmee niet alleen vol met stickers, het risico om de verkeerde informatie te gebruiken was sterk aanwezig. Nu kan alles netjes op een label, overzichtelijk voor iedereen, zowel bij ons intern als bij de klant."

 

Eenvoudiger voldoen aan hoge kwaliteitseisen

De keuze voor Metrack werd verder onderbouwd door de mogelijkheid om kwaliteitstesten te integreren in het systeem. Deze testen gaan na of het eindproduct voldoet aan een aantal strenge eisen die vooral in de farmaceutische industrie worden geëist. Dankzij het nieuwe systeem kan PET Power ook voorzien in zogeheten Certificates of Compliance. Dit zijn bewijzen die in verschillende branches gevraagd worden om aan te geven dat bepaalde wetten en regels worden gevolgd. Vaak vraagt dit een hoop extra handmatige administratie, maar doordat de kwaliteitscontroles zijn geïntegreerd in de automatische administratie kunnen de certificaten gemakkelijk worden opgemaakt.

  

Maud Lambriex, Quality Assurance tester bij PET Power: "De eindproducten worden pas na de testen vrijgegeven voor verzending. Wanneer ze om welke reden dan ook nog niet getest zijn op het geplande tijdstip of niet aan de eisen voldoen, kunnen we nu heel eenvoudig het proces stilzetten om verkeerde zendingen te voorkomen. Omdat Metrack dit zo gemakkelijk maakt, passen we deze kwaliteitseisen toe op onze hele productielijn, ook voor producten waarvoor die farmaceutische normen niet direct gelden. Het komt dus nu niet meer voor dat ongeteste producten de deur uitgaan. Het aantal terughaalacties is daardoor nihil. En mocht er toch ooit iets tussendoor glippen, dan is in het systeem direct te zien om welke batch het gaat en waar die pallets zich bevinden."

  

Snelle implementatie, snelle ROI

De implementatie werd in drie dagen volledig doorgevoerd. Een weekend lang werd de bestaande voorraad ingevoerd en op maandag werd het systeem operationeel. Hierbij stonden mensen van Actemium SCE klaar om bij te springen indien nodig. Ippel: "Een nieuwe manier van werken is voor veel mensen een indrukwekkende cultuurverandering. Toch was de inzet van de medewerkers groot en werkte iedereen mee om het in een weekend voor elkaar te krijgen. De eerste dagen is het uiteraard nog wat afwachtend, maar het went snel en na een tijdje werden er zelfs grappen gemaakt of er niet meer werk te doen was, omdat ze met hun normale taken zo snel klaar waren."

   

PET Power zag al binnen enkele weken resultaat van het gebruik van Metrack. Ippel: "We hebben ongeveer nog een maand lang wat foutjes teruggevonden, afkomstig van opdrachten die voor de implementatie waren verwerkt. Maar toen het systeem alleen maar recente verzendingen bevatte, daalde het foutpercentage aanzienlijk. Bovendien vonden de medewerkers de nieuwe manier van werken al snel onmisbaar. De ene keer dat iemand terugvalt in oude gewoontes, wordt direct door de eigen collega’s rechtgezet. Iedereen is er beter op geworden: de klant, de collega’s op de werkvloer en PET Power als bedrijf."

Reageer op dit artikel