artikel

4. Landmacht op scherp in nieuwe conflicten

Home

4. Landmacht op scherp in nieuwe conflicten
Jan Broeks en Walther Ploos van Amstel

Met brigadegeneraal Jan Broeks en prof. dr. Walther Ploos van Amstel (NLDA)

Transparantie in de keten is binnen logistiek – maar niet minder binnen de krijgsmacht – een hot issue. Met behulp van moderne ICT is het mogelijk om een soldaat in een uitzendgebied veel beter te ondersteunen. Want niet zelden zijn beslissingen letterlijk van levensbelang. Logistiek krijgt op het slagveld een doorslaggevende rol, constateren de generaal en de hoogleraar. Denken in concepten is daarbij onmisbaar.

 

 

 

 

 


Wie is wie?

Brigadegeneraal Jan Boeks (48), commandant 1e Logistiek Brigade. Hij deed de KMA van 1977 tot 1981, werd in 1985 voor het eerst uitgezonden naar Libanon en ging in 1999 als bataljonscommandant naar Kosovo. Broeks kreeg in 2006 het bevel over de Logistieke Brigade in Apeldoorn. Hij is in die functie de hoogste ‘logistieke baas’ van de Koninklijke Landmacht.

Jhr. prof. dr. Walther Ploos van Amstel (45) studeerde af als bedrijfseconoom in Tilburg, was vijftien jaar lang organisatieadviseur en promoveerde in 2002 aan de VU Amsterdam. Kort daarna werd hij benoemd als hoogleraar logistiek aan de Nederlandse Defensie Academie (NDLA) in Breda

 

 


1. Generaal Broeks over… de behoefte aan een ander slag logistici (35 seconden)

 


2. Prof. Ploos van Amstel over… snel uitrollen van wereldwijd toepasbaar concept (50 seconden)

 


3. Generaal Broeks over… sturen op basis van daadwerkelijk verbruik (57 seconden)

 


4. Prof. Ploos van Amstel over… meer informatie brengen bij de militair in het veld (59 seconden)

 


5. Generaal Broeks over… professionele uitdaging van logistici in het leger (61 seconden)

 


6. Prof. Ploos van Amstel over… denken vanuit een ‘patiënt’, niet vanuit een ‘klant’ (72 seconden)

 

[fotoalbum]

 

Lees hier het interview zoals dat is gepubliceerd in vakblad Logistiek

Reageer op dit artikel