artikel

Einde van alsmaar centraliseren is in zicht

Home

Einde van alsmaar centraliseren is in zicht
Mieke Damen en Ton de Kok

Hoe kijken CEO’s naar logistiek? Hoe gaan ze om met de gangbare theorieën? De Vereniging Logistiek Management (VLM) en het vakblad Logistiek brengen praktijk en theorie op het hoogste niveau bij elkaar. CEO en wetenschapper buigen zich over diverse thema´s. Ze bespreken veranderende concepten in een weerbarstige praktijk.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 15 augustus 2008.

 

Hoofdstuk 7: Mieke Damen (Mexx) en Ton de Kok (TU Eindhoven)
 
Thema 1: Kennisontwikkeling

Damen: “Mexx heeft altijd jonge mensen de kans willen geven om zelf met ideeën te komen en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Zo ben ik ook steeds verder gegroeid in de organisatie. Maar er komt wel een moment, waarop je ontdekt dat gezond verstand niet meer toereikend is. Ik heb toen besloten een MBA-opleiding te volgen in Leiden. Momenteel zit ik nog een commissie om de board van de universiteit te adviseren.”

De Kok: “Je kunt Philips be–schouwen als bakermat van de logistieke kennisontwikkeling in Nederland. Maar eind jaren tachtig werd ook bij Philips de rekening opgemaakt. Toen bleek dat in de praktijk vaak bitter weinig was gedaan met de opgedane kennis. Veel was blijven hangen in concepten.”

 

Thema 2: Reorganiseren

Damen: “Twintig jaar ben ik al bezig met centraliseren. Vorig jaar nog met een callcenter. Overal waar ik kwam, werden afdelingen samengevoegd en vestigingen gesloten. Ik was de meest gehate vrouw binnen Mexx. Maar het was nodig om de organisatie te professionaliseren. Bovendien gooide Europa zijn grenzen open en gaf de nieuwe IT-technologie alle mogelijkheden om centraal te kunnen aansturen.”

De Kok: “Ik heb het geluk gehad om binnen te komen bij Philips in een tijdsgewricht, dat engineeringskennis nog op prijs werd gesteld. Nu is dat niet meer zo. Productie is verschoven naar China. Daar zie je nu grote universiteiten bomvol mensen, die engineering studeren. Ik heb veel geleerd van mensen, die in één oogopslag kunnen beoordelen of een proces goed loopt of niet en of automatisering toegevoegde waarde heeft.”

 

Thema 3: Resilient

Damen: “Het einde van alsmaar centraliseren is wel in zicht, wat mij betreft. Dat heeft alles te maken met resilience. Ketens worden te kwetsbaar. De roep om meer snelheid en hogere responsiviteit is over. Het gaat nu meer om betrouwbaarheid en veerkracht om te kunnen schakelen. De fout die we in het verleden maakten, was dat we voor alle productgroepen één supply chain hadden. Maar een basic wit T-shirt hoef ik niet met dezelfde snelheid aangeleverd te krijgen als een modegevoelig kledingstuk. We gaan steeds meer differentiëren per productgroep.”

De Kok: “Differentiëren is ook mijn hobby. Niet alleen in de mode, maar ook bij spare parts zie je dezelfde thema’s terug komen. In het verleden worstelde Philips Semi-conductors hier al mee. Dezelfde chip wil Nokia binnen twee weken geleverd hebben, maar een distributeur binnen zes weken. Hoe nut je dat operationeel gezien uit?”

 

Thema 4: Concepten

Damen: “We ontdekten in 1997 dat ons distributiesysteem aan vernieuwing toe was. Dat kwam omdat we in die periode onze eigen winkels openden, naast verkoop via detaillisten. De gevolgen van late leveringen laten zich dan heel duidelijk voelen. Vervolgens kregen we toestemming om te investeren. We hebben toen Nedlloyd binnen gehaald als logistiek dienstverlener en dit pand betrokken in Voorschoten.”

De Kok: “Logistieke concepten – ik denk dan vooral aan MRP en JIT – zijn ontwikkeld vanuit de professie. Niet vanuit de wetenschap. Sterker nog: de wetenschap liep daar hijgend achter aan. Inmiddels is dat aan het veranderen. In sommige opzichten heeft de wetenschap zelfs een voortrekkersrol gekregen. Onze voorspelmethodieken zijn beter. We hebben beter inzicht in waar bepaalde concepten goed werken en waar niet.”

 

Thema 5: Automatisering

Damen: “Ik denk niet dat aan de principes van automatische systemen in warehouses zoveel is veranderd. Wel zie ik dat de prestatie enorm is verbeterd. Hetzelfde systeem dat wij nu zes jaar in gebruik hebben, draait bij branchegenoot Mango in Spanje op een dubbele capaciteit. Met automatisering verlies je altijd flexibiliteit. Daarom stappen we steeds meer af van automatische sorteerlijnen en doen we meer met pick-to-light.”

 

De Kok: “ICT en automatisering van processen heeft in warehouses wel een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Zeker WMS-pakketten die meer kunnen dan alleen registreren, zorgen voor een doorbraak op het executieniveau in de bedrijven. Maar als je kijkt naar APS (advanced planning and scheduling), dan is dat niet gelukt. ERP heeft het wel gehaald, maar slechts ten koste van heel veel werk en aandacht.’

Reageer op dit artikel