artikel

Logistiek Manager van het Jaar: de kandidaten

Home

Logistiek Manager van het Jaar: de kandidaten
Kandidaten Logistiek Manager van het Jaar

De jury voor de verkiezing van de Logistiek Manager van het Jaar 2008 heeft de vijf genomineerden voor de voorverkiezing bekend gemaakt.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 14 november 2008.

 

Uit de vele aanmeldingen die de Stichting Logistiek Manager van het Jaar binnenkreeg, werden middels een zorgvuldige voorselectie tien volledige dossiers verzameld en, voorzien van eventuele opmerkingen, aan de jury overhandigd. Deze bestudeerde de dossiers en selecteerde vijf kandidaten voor de voorverkiezing. In de aanloop naar de voorverkiezing legt de jury bij de kanshebbers bedrijfsbezoeken af. Daarnaast wordt er van iedere genomineerde een 360° analyse gemaakt, waarbij met medewerkers en leidinggevenden wordt gesproken. De kandidaten zelf mogen ook aan de bak. Tijdens de ledendag van de VLM, op 27 november, presenteren zij zich aan het publiek, dat de managers kritisch aan de tand kan voelen. Uiteindelijke bepaalt de jury welke drie genomineerden in de finale komen. Tijdens de finaledag op 11 februari 2009 wordt bekend wie Logistiek Manager van het Jaar 2008 wordt.

         
Gert Geeve Focco Annema Lars Breedveld Roger Pluijm Paul van der Heijde
42 jaar 44 jaar 36 jaar 46 jaar 46 jaar
manager logistics manager logistiek logistiek manager manager material supply chain supply chain manager
Huisman Equipment, Schiedam Van Dijk Educatie, Kampen Samsung Electronics Benelux, Delft Centocor/ Johnson&Johnson, Leiden VelopA, Leiderdorp


Als manager logistics was Gert Geeve verantwoordelijk voor de inrichting en automatisering van een nieuw magazijn voor Huisman Equipment. Een project dat in sneltreinvaart is verwezenlijkt via een redelijk onorthodoxe aanpak.

"Een complex project ook, dat zeker tot goede resultaten heeft geleid. Het is geweldig om op deze wijze extra beloond te worden voor de gezamenlijke inzet om dat complex systeem in het bedrijf te zetten. De nominatie alleen al is een opsteker voor het hele team", reageert Geeve. Hij is naar eigen zeggen een zeer gedreven en betrokken manager, die medewerkers graag in hun waarde laat en ze beter probeert te maken

 
Van Dijk Educatie levert jaarlijks circa 10 miljoen gebruikte en ongebruikte studieboeken aan leerlingen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het overgrote deel hiervan wordt gedurende de zomervakantie uitgeleverd.

"Dat vereist een zeer goede logistieke operatie. Na mijn inschrijving heb ik eerlijk gezegd geen moment meer aan de verkiezing gedacht, omdat we toen topdrukte hadden", geeft Focco Annema aan. "Ik was dan ook zeer verrast en vereerd toen ik hoorde dat ik bij de laatste vijf zit. Ik doe mijn werk met zeer veel plezier en heb me eigenlijk nooit echt gerealiseerd dat dit voor collega logistiek managers ook interessant kan zijn."


Onder leiding van Lars Breedveld bouwde en onderhoudt Samsung Electronics een logistieke dienstverlening voor haar eigen organisatie en klanten, die waarde toevoegt aan de totale sales proposition van Samsung en onder meer de ambitieuze groeiplannen (jaarlijks 15 procent) moet faciliteren.

"Een mooie uitdaging, maar nuch-ter gezien is het ge-woon werk. Het is voor mij verrassend dat ik deze no– minatie heb gekregen", zegt Beedveld. Het managen van verschillende belangen en het bouwen van echte partnerships behoren volgens hem tot zijn sterke kant. "Ik denk dat ik complexe logistieke boodschappen of oplossingen helder kan overbrengen aan collega’s die niet altijd verstand van logistiek hebben."  


In een lean black belt project, waarbij een projectteam uit de Verenigde Staten én een team in Leiden betrokken is, zet Roger Pluijm een andere inkoopstructuur op voor een reeks productiematerialen. Het doel: een verlaging van de supply chain-kosten met meer dan 2,5 miljoen dollar.

"Deze nominatie ervaar ik als erkenning van mijn werk en inspanningen. Of ik een serieuze kans maak, kan ik lastig voorspellen. Ik ben geen waarzegger en ken de andere kandidaten nog niet. Vooralsnog focus ik me op mijn eigen werk", aldus Pluijm, die naar eigen zeggen resultaatgericht is en beschikt over een prima analytisch vermogen en een goede helikopter view.


Sinds Paul van der Heijde in 2006 supply chain manager werd bij VelopA nam de leverbetrouwbaarheid toe van minder dan 80 tot 98 procent. De voorraadbetrouwbaarheid steeg van minder dan 50 naar ruim 90 procent, terwijl de omzet jaarlijks met 15 procent steeg. Ook wordt er tegenwoordig intern beter samengewerkt en veel klantgerichter gewerkt.

"In mijn ogen heb ik gedaan wat je moet doen als logistiek manager en is dat niet bijzonder. Dat neemt niet weg dat ik heel blij ben met deze nominatie", laat de manager weten. Teamwork is volgens hem de sleutel van het succes. "Daarbij ben ik als manager klant- en resultaatgericht", aldus Van der Heijde.

 

Reageer op dit artikel