artikel

Technische Unie gaat dynamisch orderpicken

Home

Technische Unie gaat dynamisch orderpicken

Het distributiecentrum (dc) in Alphen aan den Rijn van Technische Unie zit op dit moment middenin de gefaseerde implementatie van een nieuw geautomatiseerd orderpicksysteem. In dit pand wordt de komende jaren het bekende Dynamic Picking System (DPS) ingevoerd, waarmee de grootste technische groothandel van Nederland in de toekomst vooral meer grip wil krijgen op de toenemende volumes die dagelijks dit kleingoed dc verlaten.

 

 De grootste uitdaging voor Technische Unie bestaat er vooral uit dat een volledig nieuwe orderpicksysteem in een bestaand magazijn moet worden opgebouwd, zonder dat dit ten koste gaat van de dagelijkse logistieke processen en vooral zonder afbreuk te doen aan de veiligheid van het magazijnpersoneel tijdens de bouwwerkzaamheden. "Daarnaast is het voor ons zaak dat onze klanten op geen enkele manier hinder ondervinden van de hectiek die zo’n ingrijpende bouw met zich meebrengt", zegt Bart Schoonderwoerd, Directeur Logistiek bij Technische Unie.

 

Plafond orderpicken

Volgens Schoonderwoerd was de vestiging in Alphen aan den Rijn dringend toe aan een nieuw orderpicksysteem. Schoonderwoerd: "Sinds 1998 toen er een integratie plaatsvond van twee bedrijven is het hard met ons gegaan qua groei. Na die integratie ontstonden er twee centrale dc’s. Een volautomatisch dc in Strijen waar grootgoed ligt opgeslagen en het kleingoed dc in Alphen aan den Rijn. In dit laatste dc, dat dateert uit begin jaren tachtig, merkten we de afgelopen jaren dat we aan ons plafond raakten wat betreft het orderpicken. Op de oude voet verder gaan zou kunnen betekenen dat we de grip op de logistieke processen van de gigantische massa’s (rond de 50.000 orderregels per dag (red.)) die dit dc dagelijks verlaten zouden verliezen. Bovendien werken we steeds meer klantordergestuurd wat inhoudt dat we vaak voor zeven uur ‘s ochtends aan de klant moeten leveren. Een nog betere beheersing van die steeds groter wordende stroom is onze uitdaging voor de toekomst hier."

 

[fotoalbum] 

 

Referenties

Een concrete oplossing werd drie jaar geleden gevonden in het DPS-systeem van Witron. In het keuzeproces van dit orderpicksysteem is vooral ook gekeken naar de goede ervaringen die Hema inmiddels hiermee heeft opgedaan in het centrale dc op Lage Weide in Utrecht. Schoonderwoerd: "We hebben zeker een vergelijking gemaakt met het DPS-systeem dat bij Hema draait, maar het grote verschil is dat wij veel meer artikelen op voorraad hebben. Belangrijkste referentie voor ons was het dc van (internet)boekenwinkel Libri in Duitsland waar maar liefst 550.000 orderregels per dag worden verwerkt."

 

Gefaseerde bouw

Eind vorig jaar is Technische Unie voortvarend begonnen met de gefaseerde bouw van het DPS verdeeld over vier hallen van het dc in Alphen aan den Rijn. Voor de bouw is in totaal drie jaar uitgetrokken. De afgelopen maanden heeft een intern projectteam onder leiding van projectmanager Ron Kars en Witron hard gewerkt aan de opbouw van het DPS. In deze eerste fase zijn twee pickgangen opgebouwd met twee verdiepingen aan voorraad. In het DPS komen per gang straks twee kranen van FAS die dubbeldiep kunnen opslaan. Technische Unie kan in de toekomst 90.000 voorraadartikelen in bakken opslaan, verdeeld over 18.000 picklocaties. Kars hierover: "In het DPS willen we in eerste instantie zo veel mogelijk de snelste snellopers onderbrengen. Daarvoor komen zo’n 400 tot 450 artikelen in aanmerking." In de eerste fase van het project wil Technische Unie in het dc in Alphen 6.000 picklocaties in gebruik nemen. In totaal beschikt het DPS straks over zestig werkstations waar de orderpickers werken met het inmiddels beproefde pick-to-light-systeem.

 

Ompakstations

Voordat de artikelen het DPS ingaan, worden ze straks eerst omgepakt in groene (klanten)bakken op ompakstations. In het dc komen achttien van deze stations te staan. Daar vult een medewerker de bak met de juiste hoeveelheid artikelen. Vervolgens gaat de bak via een transportinstallatie naar het DPS. "De ompakstations voeden dus als het ware het dynamisch orderpicksysteem", legt Schoonderwoerd uit.

 

Consolidatie

Als een klantenbak compleet is, wordt deze tijdelijk opgeslagen in de Order Consolidatie Buffer (OCB), totdat het wordt opgeroepen door de expeditieafdeling voor transport. De OCB, die zes meter hoog is en straks in staat moet zijn om per uur 1.600 orderbakken in- en uit te slaan, beschikt over 6.500 locaties verdeeld over zeven gangen. Iedere gang beschikt daarnaast ook nog eens over een kraan die er onder andere voor zorgt dat complete orders op een dolly worden geplaatst. Op een dolly kunnen in totaal twaalf bakken staan, verdeeld in stapeltjes van zes. Via een conveyor systeem worden de dolly’s uiteindelijk afgeleverd op de expeditieafdeling.

 

Drie fases

Technische Unie ligt goed op koers met de implementatie van het DPS in Alphen aan den Rijn. Kars: "In april en mei is het systeem gaan ‘bewegen’ en deze zomer gaan we met Witron het DPS in gebruik nemen door deze langzaam aan te vullen met snellopers." Eind 2008 is fase 1 afgerond en moet het systeem goed draaien. "In 2009 volgt fase 2 en eind 2011 als fase 3 is afgerond, moet het DPS volledig operationeel zijn."

Reageer op dit artikel