artikel

Kopstukken NEVI en VLM over de nationale competitie

Home

Kopstukken NEVI en VLM over de nationale competitie
Hugo Roos

Prof. dr. Hugo Roos, voorzitter van de Vereniging Logistiek Management (VLM) en ir. Wim Dressel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) wakkeren de strijdlust aan. “Of je nu wint of niet, zo’n nationale competitie heeft enorme impact. Fantastisch!”

              

(dit artikel is buiten de verantwoordelijkheid van de redactie tot stand gekomen)  

 

Zowel Dressel (r) als Roos is enthousiast over de game. "Als NEVI behartigen we niet alleen de belangen van inkopend Nederland, maar voorzien we ook in de behoefte aan opleiding", zegt voorzitter Dressel, en vanuit dát perspectief beoordeelt hij The Fresh Connection. "Ik zie bij veel inkopers verkokering in plaats van samenwerking. De toegevoegde waarde van The Fresh Connection is de game mensen in staat stelt om over de grenzen van hun eigen functie te kijken. Om hun positie in integraal verband te zien. Om te ontdekken dat ze elkaar nodig hebben. Want inkopen is wat anders dan bestellen."

 

Strategisch inkopen

Alleen de gedachte aan dat misverstand kan Dressel al verontwaardigen. Inkopen gaat niet alleen over onderhandelen en contracten afsluiten. Dat is de ouderwetse opvatting en die verwerpt deze inkoopsenior nadrukkelijk. "De inkoper brengt in mijn optiek strategische kennis, kunde en inzichten over de marktmogelijkheden  in de organisatie. Het gaat over thema’s als make or buy, klant/orderontkoppelingspunten, time to market, supply chain performance, vendor managed inventory, leverancierscapaciteit, etc. Inkopen is van strategisch belang."

 

Aanvulling op onderwijs

VLM-voorzitter Roos haakt daar onmiddellijk bij aan. De VLM heeft als expliciete doelstelling om logistiek management in Nederland op een hoger niveau te brengen. In dat licht luidt Roos de noodklok. "Het logistieke onderwijs is niet meer wat het was. De eindtermen van onderwijsinstellingen liggen steeds lager. Wiskunde bijvoorbeeld, essentieel bij logistiek, krijgt veel te weinig aandacht. Daardoor neemt het belang van ‘naschoolse opvang’ toe", zoals Roos het voor de gelegenheid – en met een glimlach – noemt.

De VLM wordt niet alleen betrokken bij de ontwikkeling van logistieke cursussen, waar nodig biedt zij deze ook zelf aan. Een aandachtspunt daarbij is de didactische methode. Maar hoe krijg je de stof anno 2008 tussen de oren van cursisten?

 

Enorme impact

"We merken dat we met moderne methoden heel ver komen. Zoals met gaming! Daarom vinden wij het zo belangrijk wat Involvation (initiatiefnemer van The Fresh Connection, red.) heeft ondernomen. De game zit vol met mooie leermomenten. Je leert wat het maken van een fout betekent voor de totale onderneming. Dat vind ik zo bijzonder. En het competitieve element juich ik toe. Ik zou in Nederland graag een meer competitieve sfeer zien, zoals in Amerika."

Als het aan Dressel en Roos ligt, zijn hun leden van de partij als The Fresh Connection start. "Het is een verstandige investering in het lerend vermogen van organisaties", vat Dressel zijn mening samen. "Competities als deze blijven nog decennialang hangen", knikt Roos. "De impact is enorm."

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel