artikel

Webcast: duurzame logistiek geen gebakken lucht

Home

Webcast: duurzame logistiek geen gebakken lucht
webcast

Is duurzame logistiek gebakken lucht? Nee, vond het gros van de deelnemers aan de gisteren opgenomen webcast. “Duurzame logistiek leidt tot kostenbesparing en het is ook nog eens goed voor je imago”, aldus panellid Jan Scheffer. Verslag van een feestelijke primeur in de studio in Hilversum.

Klik hier om direct naar de webcast te gaan.

 

De feestelijke middag begint met een rondleiding door de AKN-studio, waar onder andere ook het actualiteitenprogramma Netwerk wordt opgenomen. De vier panelleden worden geschminkt en als iedereen klaar zit geeft de floormanager een teken dat er geapplaudiseerd mag worden. De uitzending is begonnen.

 

Discussieleider Ronnie Overgoor stelt de pannelleden voor en haalt dan een opiniepoll van Logistiek.nl aan. ‘Is duurzame logistiek gebakken lucht?’ Het gros van het online publiek is het hier niet mee eens, blijkt uit de poll, net als pannellid Jan Scheffer van logistiek adviesbureau Gnothi Sauton. “Duurzame logistiek leidt gewoon keihard tot kostenbesparingen. En het is ook nog eens goed voor je imago.”

 

Besparen op transportkosten

 “Uit een analyse bleek dat we zo tien procent op onze transportkosten kunnen besparen”, vertelt Mark de Weerd van meubelfabrikant Ahrend. In een eerder opgenomen video vertelt hij hoe zijn bedrijf aandacht voor het milieu en duurzaamheid integreert binnen de dagelijkse bedrijfsvoering.

 

Helft van transport is lucht

“Maar hóe moeten bedrijven concreet tot die besparingen komen?”, vraagt Overgoor aan het panel. “De helft van het volume dat wordt getransporteerd is lucht, dus daar valt veel te halen,” stelt Scheffer. Michael Jurriaans van Connekt: “Ik ken een project waarbij een frisdrankfabrikant de loze ruimte boven de pallets in de vrachtauto opvulde met de luiers van een luierfabrikant. Deze bedrijven bleken dagelijks precies dezelfde afleverpunten te hebben, dus dat ging perfect.”

 

De keten korter maken

Samenwerking met andere partijen in de keten, daarmee kunnen de grootste stappen worden gezet, blijkt uit de discussie. “Je moet de keten korter proberen te maken door beter op elkaar in te haken”, zegt Hessel Visser, docent en auteur van het boek ‘Werken met Logistiek’. “Door samen te werken zie je vaak al heel snel hoe je bijvoorbeeld transportcapaciteit beter kunt benutten. Voorbeelden hiervan staan op de website van Duurzame Logistiek.”

 

Onthaasten in de supply chain

“En zoek de onthaasting”, vult Jurriaans aan. “Een heleboel stappen in de supply chain hebben helemaal niet zo’n haast als iedereen altijd denkt. Proberen die stromen te scheiden van de producten die wel haast hebben. Zo kunnen bepaalde producten bijvoorbeeld veel goedkoper via een boot worden getransporteerd in plaats van met de vrachtauto.”

 

Digiscan is gewoon leuk

Een belangrijk hulpmiddel dat bedrijven kunnen gebruiken om naar dit soort oplossingsrichtingen te zoeken, is de Digiscan, een tool ontwikkeld door Connekt waarmee bedrijven zelf (gratis) kunnen uitrekenen hoe ze hun logistiek kunnen verduurzamen. “Dat brengt je echt op ideeën”, weet De Weerd van Ahrend uit ervaring.

 

Zelfs discussieleider Overgoor weet hierover mee te praten. “Ik heb ‘m voor de gein ook eens opgestart en het is ook gewoon leuk om ‘m te gebruiken. Je stopt er wat in en prrrrrr, daar komt hij al met voorstellen.”

 

Na precies drie kwartier wordt de discussie afgerond, volgt er opnieuw applaus en wordt het publiek vriendelijk verzocht om de studio te verlaten. De programmamakers van Opsporing Verzocht staan namelijk te wachten tot zij de studio kunnen betreden.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel