artikel

Sollicitatietips

Home

Sollicitatietips
sollicitatietips

Waar moet je allemaal aan denken als je gaat solliciteren. Een foutloze brief, een goed opgebouwde C.V. Een goede eerste indruk tijdens het sollicitatiegesprek. In dit artikel vind je verschillende tips en veelgestelde vragen.

Voordat je het sollicitatiepad op gaat voor een baan of stage is het goed jezelf af te vragen waarom je eigenlijk die baan wilt. Stel vast wat je mist en waarom je van baan zou willen wisselen. Verder in een meer verantwoordelijke functie, je in de breedte ontwikkelen of jezelf bekwamen in een heel nieuw vakgebied. Wil je bij een grote multinational werken waar je professioneel begeleid wordt of bij een klein bedrijf waar de lijnen korter zijn. Zijn doorgroeimogelijkheden belangrijk. Houd je van structuur of heb je juist veel vrijheid nodig in een baan. Maak een lijstje waar je alles op een rij zet.

 

Welk bedrijf past bij jou

Als je op gesprek mag komen probeer dan de sfeer van het bedrijf op te snuiven. Voor die tijd heb je je al grondig in het bedrijf en de vacature verdiept, bijvoorbeeld via internet. Verderop in het sollicitatieproces kun je vragen om kennis te maken met je toekomstige collega’s zodat je goed weet waar je terecht komt en kunt beoordelen of je wel of niet binnen het bedrijf past. Kijk ook kritisch naar je leidinggevende waar je tijdens het sollicitatieproces zeer zeker een gesprek mee zult hebben. Wat is dat voor iemand. Vraag je af of je met hem/haar zou kunnen samenwerken.

 

Vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Ieder gesprek is weer anders, maar doorgaans wil je gesprekspartner natuurlijk een aantal dingen weten om er achter te komen hoe je in elkaar steekt en hoe je met bepaalde situaties omgaat. Afhankelijk van de functie waar je op solliciteert moet je analytisch sterk zijn of leiding kunnen geven en overtuigingskracht bezitten. Probeer je voor te bereiden op de gevraagde competenties en bedenk voorbeelden waaruit blijkt dat je die bezit. Wees jezelf, probeer de feiten niet te veel aan te dikken, maar wees ook niet te bescheiden.

 

Veel voorkomende vragen:

  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
  • Hoe ga je om met tegenslag of kritiek?
  • Wat zijn je sterke en zwakke (leer) punten?
  • Wat doe je in een moeilijk gesprek als bijvoorbeeld jouw voorstel niet geaccepteerd wordt?
  • Hoe pak je een nieuw project aan?
  • Hoe zouden anderen jou omschrijven?
  • Waarom wil je deze functie?
  • Waarom moeten we juist jou hebben voor deze baan?

 

Onzekerheid toelaten

Antwoord zakelijk en kort. Het gesprek naar je toe trekken is soms lastig, maar belangrijk. Probeer iets los en rustig te zijn. Een beetje onzekerheid toelaten in het gesprek is niet erg, dat toont aan dat je je kwetsbaar durft op te stellen en maakt je juist krachtiger. Probeer praktijkvoorbeelden aan te halen in je gesprek om bepaalde vaardigheden te verduidelijken. Zorg ervoor dat je zelf ook nog een aantal vragen hebt aan je gesprekspartners.

 

Interessante links

Een foutloze brief en een goed gestructureerde C.V. zijn natuurlijk onontbeerlijk. Tips hier over, maar ook over salarisonderhandelingen, IQ testen, assessments en solliciteren in het algemeen, vind je op onderstaande sites.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel