artikel

Specialist blijft sleutelen aan specialisme

Home

Specialist blijft sleutelen aan specialisme
Syntens

De Graaf Logistics, specialist in warehousing en distributie van gevaarlijke stoffen, bekwaamt zich steeds verder in vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen om zich op die manier te onderscheiden in een sterk concurrerende markt. Dit leidde er toe dat medewerkers van internationaal opererende ondernemingen hun intrek namen in het kantoor te Oosterhout.

Een sterk punt ontwikkelen is een andere kwestie dan een sterk punt bij jezelf herkennen en dat sterke punt ook nog eens uitbouwen. De Graaf Logistics (DGL) in Oosterhout doorliep alledrie de fases. “Wij zijn altijd bezig met innovatieve zaken”, zegt mede-eigenaar Wim de Graaf. “Bij ons komen nieuwe stappen meestal voort uit behoeften die wij zelf ervaren.”

 

Rechts Wim de Graaf, mede-eigenaar DGL (in overlegeg met Peter de Jager, innovatieadviseur van Syntens) “Wij wilden graag de mening van Syntens weten over de manier waarop we de ruimte het best konden indelen.” 

 

 

“We zijn gespecialiseerd in fijnmazige distributie en warehousing”, aldus De Graaf. “We vervoeren jaarlijks 400.000 zendingen, variërend van één kilo tot 24 ton . Onze 300 klanten zijn voornamelijk gevestigd in een straal van vijftig à zestig kilometer rond Oosterhout. Vanuit Oosterhout wordt heel Europa bediend. Ook warehousing is sinds de vestiging in 2000 flink gegroeid ”.

DGL heeft een warehouse van 10.000 vierkante meter en twaalf meter hoog om opslag en orderpicken van goederen te verzorgen. Het terrein in Oosterhout telt een spooraansluiting, zodat producten ook per trein kunnen worden afgeleverd. Jaarlijks gaat het om circa 1.500 wagons.
 

“Niet lang na de ingebruikname van het warehouse vroeg een van onze opdrachtgevers, een bedrijf dat is gespecialiseerd in coatings, of bij ons gevaarlijke stoffen konden worden opgeslagen. Wij waren op dat moment al bekend met het vervoer van dat soort stoffen. Denk aan verf en glasbeschermingsmiddelen. We zagen het ook als een uitdaging ons op de opslag ervan te richten.”

 

Strenge eisen

Hoe een en ander er kan uitzien in de praktijk? Medewerkers van DGL halen bijvoorbeeld een lading op die per zeeschip uit China is afgeleverd. De goederen worden vervoerd naar het warehouse, waar ze worden opgeslagen en in de loop der tijd in kleinere porties hun weg vinden naar de afnemer. Het klinkt eenvoudig, maar vanzelfsprekend moet aan strenge eisen worden voldaan. Zo schrijft de zogeheten PGS 15-wetgeving voor dat de ruimte is uitgerust met een vloeistofdichte vloer, een speciale brandbestrijdingsinstallatie, vuurbestendige deuren en een opvangbassin voor bluswater.

De Graaf: “Er zijn speciale vloeren, deuren en bassins. Bovendien is deze hal voorzien van een automatische brandmeldinstallatie. De oppervlakte van dit gedeelte van de hal is 5.000 vierkante meter en de opslagcapaciteit is 60.000 kubieke meter.”

Verder moet de kennis over onder meer opslag van gevaarlijke stoffen voortdurend worden bijgeschaafd. “Wij hebben twee veiligheidsfunctionarissen. Maar het is complexe materie, dus kost het steeds meer energie om je kennis paraat te houden. Daar komt bij dat we zelf ook de lat steeds hoger leggen.”

 

Klankbord

Doorgaans neemt DGL zelf het initiatief tot innovaties. Daarbij kan het nuttig zijn plannen te laten beoordelen door buitenstaanders. Dat voorkomt een tunnelvisie en kan leiden tot verfijning van het oorspronkelijke idee. Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, vormt al jaren een klankbord voor DGL. “We kwamen met elkaar in contact toen wij het warehouse lieten bouwen”, zegt De Graaf. “Wij wilden graag de mening van Syntens weten over de manier waarop we de ruimte het best konden indelen.”

Peter de Jager, innovatieadviseur van Syntens: “Later hebben we het bedrijf bevestigd in de keuze om zich verder te specialiseren in de opslag van gevaarlijke stoffen. Wij beschikken ook over veel contacten met kennisinstellingen. Dat heeft geleid tot een marktonderzoek van een MBA-studiegroep van de University of Professionals binnen de Avans Hogeschool in Breda. Zij hebben onder meer geadviseerd over de positiebepaling van DGL. Verder hebben studenten van de Personeel & Arbeid-opleiding, ook van de Avans Hogeschool, raad gegeven over herschikking van functies en taken binnen de organisatie. Ook al komen de uitkomsten geheel of deels overeen met opvattingen binnen het bedrijf zelf, het is een goed gevoel dat de onderneming door onafhankelijk onderzoek wordt gesteund in haar voornemens.”

 

Met de specialisatie in opslag van gevaarlijke stoffen kwam DGL in eerste instantie tegemoet aan een wens van bekende klanten. Heeft het ook nieuwe opdrachtgevers opgeleverd? De Graaf: “Jazeker. In de loop der tijd is een aantal internationaal opererende bedrijven kantoorruimte bij ons gaan huren. Denk onder meer aan Petrofer. Hun medewerkers zitten nu boven op de materie. Ze kunnen hier heel gemakkelijk even een monstertje nemen.”

 

Familiebedrijf

DGL is een familiebedrijf waarvan de geschiedenis terugvoert tot 1920. Begonnen als bodedienst met paard en wagen, is de onderneming anno 2007 uitgegroeid tot een organisatie met bijna honderd medewerkers en zestig vrachtauto’s. Sinds 2000 is DGL gevestigd op een nieuw bedrijventerrein in Oosterhout. Op een eigen terrein van bijna zes hectare bouwde DGL een kantoorpand, crossdock terminal, warehouse en spoorterminal.
 

Reageer op dit artikel