artikel

Bezoek aan Sonepar China

Home

Bezoek aan Sonepar China
Logistiek in China

Vandaag, vrijdag 8 december, stond een meeting bij Sonepar China op het programma. We hadden daar een afspraak met Marius van Huijstee, Chief Executive van Sonepar China. Het kantoor is gevestigd in het Maxdo Centre, even buiten het stadscentrum van Shanghai. De mensen die hier werken houden zich vooral bezig met het netwerk uit te breiden voor eventueel nieuwe partners van Sonepar in heel China.

Allereerst een korte introductie van Sonepar. In Nederland kennen we de Technische Unie, wat dus een onderdeel is van Sonepar. Sonepar heeft de filosofie om met lokale partners samen te werken. Deze hebben de expertise in huis om lokaal zaken te doen. Deze partners werken dan voor Sonepar, maar de klant doet zaken met de lokale partner.

 

Betrouwbaarheid

Er wordt vaak gesproken over de waarde van een handtekening onder een contract in China. Deze zou niet van waarde zijn en Chinezen zouden er een dubbele agenda op nahouden. De heer Huijstee vertelde ons dat dit niet relevant is voor een samenwerkingsverband met Chinezen. In China draait het niet om de handtekening onder het contract, maar de band die je opbouwt is veel belangrijker. “Want waarom zou je betrouwbaarheid definiëren als contract?” aldus Huijstee.

 

Bij een samenwerkingsverband gaat het erom dat gezamenlijk het doel bereikt wordt. Zo is het contract dan ook van ondergeschikt belang bij Chinezen.

Overal ter wereld is het gebruikelijk om zaken te doen met mensen die je vertrouwt en waar je een goede band mee hebt. Toch is het in Europa en met name Nederland “not done” wanneer je persoonlijke vrienden projecten laat uitvoeren.

In Nederland zal men ervan beticht worden dat dit vriendjespolitiek is of doorgestoken kaart. Het vreemde hiervan is dat deze mensen juist aan de eisen van samenwerkingsverband voldoen, namelijk vertrouwen en een goede band.

De vertrouwensband tussen beide partijen is dus veel meer waard dan een handtekening onder een contract.

 

[fotoalbum]

 

Reageer op dit artikel