nieuws

PostNL: ‘Ketensamenwerking maakt feestdrukte minder extreem’ (video)

Distributie 853

Met Black Friday in aantocht staat PostNL aan de vooravond van de drukste periode van het jaar. Vorig jaar konden grote pakketbezorgers als PostNL en DHL de drukte nauwelijks bijbenen en waren vertragingen bij bezorging van 50.000 pakketten na onder andere Black Friday. Dat gaat dit jaar niet gebeuren zegt Pascal Bangma, depotmanager zuid van PostNL, optimistisch.

PostNL: ‘Ketensamenwerking maakt feestdrukte minder extreem’ (video)
Pascal Bangma, depot directeur zuid PostNL

Vorig jaar tijdens de feestperiode startend op Black Friday verwerkte PostNL 50 miljoen pakketten. Dit jaar wordt dit aantal overtroffen verwacht Bangma die Logistiek.nl sprak in het sorteercentrum van PostNL in Sassenheim.”Tijdens de komende Black Friday, Sinterklaas en Kerstmis verwerken we in dit sorteercentrum tussen de 60 en 65.000 pakketten terwijl dat er normaliter op dit depot 40.000 zijn op een dag.”

Spreiden van piekperiodes

Volgens Bangma komt PostNL goed beslagen ten ijs tijdens de komende feestdagen. “We zijn al aan het begin van dit jaar begonnen met het project voor deze feestdagen. Gedurende het jaar hebben we afspraken gemaakt met de webwinkelbranche. Die gaan onder andere over het spreiden van de piekperiodes. Daarnaast is een campagne gelanceerd bestel op tijd. Als PostNL zelf hebben we drie nieuwe sorteercentra geopend in Tilburg, Dordrecht en Almere. Daarnaast sturen we deze periode 1.000 extra bezorgers de weg op. Normaliter zijn dat er 4.000 en nu dus 5.000.”

 

 

‘Keten moet gevuld blijven’

De aanstaande feestdagen staan (of vallen) volgens de PostNL depotmanager met ketensamenwerking. “Met de webwinkels zijn het gesprek aangegaan met als uitgangspunt de vraag: Hoe kunnen we deze piekperiode met zijn allen zo goed mogelijk te lijf gaan? Een van de afspraken die hieruit is voortgekomen, is dat webwinkels hun actieperiodes dus beter dan voorheen dit jaar veel meer spreiden. Gevolg is dat daardoor de piek minder extreem wordt. Daarnaast hebben we met klanten afspraken gemaakt over aan te leveren volumes, zodat de keten goed gevuld blijft. Dat helpt ons namelijk weer bij het zo goed mogelijk verwerken van alle pakketjes.”

‘Data continu uitwisselen’

Bangma benadrukt dat het delen van data met de consument van wezenlijk belang is tijdens de komende feestdagen. “Data wordt continu uitgewisseld. Voor ons is belangrijk dat de consument zijn pakketje natuurlijk op tijd krijgt. Daarvoor hebben we track en trace in het leven geroepen.”

Bestellen over langere periode

Met name het spreiden heeft zo zijn voordelen voor PostNL zegt Bangma: “Gevolg is dat consumenten hun bestellingen over een langere periode spreiden. Daardoor kunnen we als keten pakketten, beter en eenvoudiger verwerken. Om dit te bestelgedrag te stimuleren zijn we met Thuiswinkel.org op radio en internet een campagne gestart  (‘Wees voorbereid – Bestel op tijd’, red.) om consumenten te stimuleren zo vroeg mogelijk te bestellen.”

Lees ook: PostNL geeft food fulfilment de ruimte

Reageer op dit artikel