nieuws

Meer inzicht en impact op rijgedrag met portal

Distributie 315

Trimble heeft zijn portal uitgebreid met innovatieve tools en een dashboard waarmee chauffeurs nog beter kunnen worden gecoacht in hun rijgedrag. Hoe? Dat leggen ze via een live demo uit op hun beursstand.

Meer inzicht en impact op rijgedrag met portal

Met de nieuwe Coach Assistant kan volgens Trimble iedere teamleider zijn chauffeurs de juiste feedback geven die daadwerkelijk leidt tot betere rijprestaties. Met de nieuwe Onboard Driver Scorecard kan hij zijn chauffeurs nog meer motiveren om zuiniger en veiliger te rijden.

Data

Op de beursvloer laat Tom Debeule zien hoe het dashboard werkt.

Hoe het Trimble lukt om met een nog intelligentere tool te komen? Dat komt door alle data en voertuigen die de IT-leverancier door de jaren heen heeft verzameld. “Wij hebben gegevens van 1,5 miljoen voertuigen in ons systeem staan. Slimme algoritmes zorgen voor gewogen gemiddelde en een betrouwbaar beeld”, aldus Tom Debeule van Trimble.

Het brandstofverbruik naar beneden brengen is natuurlijk wat veel transportbedrijven willen. De route naar meer grip hierop is de chauffeur. “Het rijgedrag en het brandstofverbruik op de voet volgen kan met dit handige dashboard. Het toont de scores van instelbare KPI’s zoals het gebruik van cruise control, stationair draaien, snelheid en remgedrag.”

Meer inzicht, meer impact

Maar inzicht leidt niet per definitie tot impact. Hoe en wanneer moet een coach feedback geven om daadwerkelijk het rijgedrag van chauffeurs te beïnvloeden? Trimble’s nieuwe module Coach Assistant biedt uitkomst. Debeule: “Coach Assistant stelt fleetmanagers in staat het rijgedrag te analyseren, te vergelijken met dat van collega-chauffeurs, terugkerende patronen te herkennen en trendbreuken te signaleren. Op het juiste moment geeft de module advies over mogelijke interventies. Moet de chauffeur meer gebruik maken van zijn cruise control? Dient hij het gaspedaal bij het naderen van een kruispunt eerder los te laten? Coach Assistant legt alle interventies vast in een logboek, zodat zichtbaar wordt voor de coach of die daadwerkelijk impact op het rijgedrag hebben gehad.” Met Coach Assistant verbruiken chauffeurs minder brandstof, rijden ze veiliger en hebben de trucks volgens Trimble minder onderhoud nodig.

Motivatie door competitie

Trimble’s vernieuwde Performance Portal biedt meer mogelijkheden voor motivatie van chauffeurs. Via de Onboard Driver Scorecard kunnen ze zien hoe ze presteren ten opzichte van hun directe collega’s. Er worden aan de chauffeurs tips gegeven. Ze kunnen zien of ze de vorige dagen beter hebben gescoord dan gemiddeld en hoe hun collega’s presteren. “Chauffeurs zijn gevoelig voor competitie. Door met de Onboard Driver Scorecard een competitie-element in te bouwen, worden ze gemotiveerd om beter rijgedrag te vertonen”, verklaart Chris Boogaard, Country Manager van Trimble Transport & Logistics Nederland. De Onboard Driver Scorecard is beschikbaar voor gebruikers van Trimble’s FleetXPS tablet.

 

Lees ook: Trimble stelt FleetXPS-tablet open voor apps derden

 

Chauffeurs zijn gevoelig voor competitie

Basisdata zijn fundamenteel

Het rijgedrag vergelijken met collega-chauffeurs is alleen zinvol als die vergelijking eerlijk is. De uitgebreide Performance Portal biedt nu meer mogelijkheden om mensen en middelen te beheren en eigenschappen toe te kennen. Maakt een bedrijf gebruik van vrachtauto’s met specifieke voorzieningen? Zijn er chauffeurs met speciale competenties? De Performance Portal houdt bij het meten van het rijgedrag daarmee automatisch rekening.

De vernieuwde Performance Portal is modulair opgebouwd zodat bedrijven kunnen kiezen welke modules ze willen gebruiken. “Ze kunnen beginnen met de KPI-dashboards en in een later stadium de Coach Assistant of Onboard Driver Scorecard daaraan toevoegen”, zegt Chris Boogaard. “Met de nieuwe Coach Assistant kunnen ook professionals zonder hoogontwikkelde analytische vaardigheden een uitmuntende coach worden. Samen met de Onboard Driver Scorecard stelt dat bedrijven in staat om op eenvoudige wijze met gebruiksvriendelijke tools hun efficiency te verbeteren.”

De vernieuwde Performance Portal wordt gedemonstreerd tijdens ICT & Logistiek 2019, van 5 tot 7 november in Utrecht op stand C75 in hal 1.

Bekijk ook het beursjournaal van dag 1

Reageer op dit artikel