nieuws

Consument eist keurmerk voor duurzaam logistiek proces

Distributie 723

Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten vindt dat er een keurmerk moet komen voor producten die een duurzaam logistiek proces hebben gehad. Dit blijkt uit onderzoek van Descartes. We gingen langs bij de stand van deze IT-leverancier om tekst en uitleg.

Consument eist keurmerk voor duurzaam logistiek proces

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1032 Nederlanders, de resultaten worden voor het eerst gedeeld op de beursvloer van ICT&Logistiek / Logistica. Een grote meerderheid van de Nederlandse consumenten vindt dat de overheid een belangrijke rol moet spelen om duurzame initiatieven binnen de logistiek te stimuleren. 59 procent is zelfs van mening dat overheden bedrijven mogen dwingen om hieraan te werken.

Waarom dit onderzoek? “We willen weten wat de waarde voor de klanten is. Het staaft ons vermoeden van de projecten die we hebben gehad. Het bevestigt wat we zien in de markt”, aldus Albert van Roekel, Director Solutions Consultancy bij Descartes. “We hebben dit onderzoek in zowel Vlaanderen als Nederland gehouden. Er zitten kleine verschillen in de uitkomsten wat aangeeft dat ook de Belgische e-commerce markt volwassener aan het worden is.”

Duurzaamheid binnen e-commerce

Ook bedrijven hebben volgens consumenten een grote verantwoordelijkheid om de logistiek te verduurzamen, zo blijkt uit het onderzoek. Driekwart (72%) van de Nederlanders vindt dat bedrijven flink moeten investeren in duurzaam vervoer, zoals elektrische vrachtwagens of fietsbezorgers. Daarnaast vindt bijna twee derde (62%) dat producenten en winkels meer inzicht moeten bieden in waar producten en onderdelen van producten vandaan komen. Hiermee kunnen ze consumenten helpen om bewustere keuzes te maken bij het bestellen van producten.

De wagens zitten vol, maar is de klant wel tevreden?

“Consumenten eisen steeds meer van bedrijven als het gaat om duurzaamheid”, aldus van Roekel. “Een keurmerk zou een mooi middel zijn om hen meer inzicht te geven.” Verder helpt de informatie uit het onderzoek Descartes vooral om samen met hun klanten een businesscase uit te werken voor duurzamer transport. De IT-leverancier is actief over de hele wereld en neemt alle ervaringen mee om te vertalen in andere landen. “In alternatief vervoer loopt Nederland voorop. In Amerika en UK hebben we weer veel geleerd over trends in e-commerce die weer toepassen bij klanten in Nederland.”

 

Lees ook: Logistiek krijgt steeds minder tijd om te presteren

 

Interne kpi’s funest klantgerichtgerichtheid

Veel kpi’s zijn teveel intern gericht volgens Van Roekel. ”De wagens zitten vol, maar is de klant wel tevreden? Investeren in duurzamere vervoermiddelen eist van bedrijven een nieuwe manier van denken en inrichten van processen. Fietsbezorgers kunnen bijvoorbeeld andere routes nemen en elektrische voertuigen moeten af en toe kunnen opladen. Door gebruik te maken van passende software, kan hier rekening mee worden gehouden in de rittenplanning.”

Descartes is te vinden in hal 1 D.082

Bekijk ook het beursjournaal van dag 1


 

Reageer op dit artikel