nieuws

Autonome vrachtwagen in Nederland: Kloosterboer krijgt de primeur

Distributie 1928

Autonome vrachtwagens op de openbare weg. De Nederlandse primeur is voor Zeeland. Logistieke dienstverlener Kloosterboer  In Vlissingen gaat een zelfrijdende vrachtwagen testen samen met  uienbedrijf MSP Onions.

Autonome vrachtwagen in Nederland: Kloosterboer krijgt de primeur

Zelfrijdende vrachtwagens op de openbare weg. Binnenkort is dit realiteit in Zeeland. Zeeland wordt de eerste Nederlandse provincie waar een autonome truck op de openbare weg gaat rijden. De auto’s moeten gaan rijden tussen het terrein van uienbedrijf MSP Onions en logistiek dienstverlener Kloosterboer in Vlissingen-Oost over een traject van ruim drie kilometer. Dat meldt Omroep Zeelkand.

Zeeland Connect initiatief

De test,  een initiatief van Zeeland Connect, gaat drie jaar duren. Om hoeveel vrachtwagens het gaat is niet duidelijk. Wel het type truck. Kloosterboer en MSP Onions gaan gebruik maken van omgebouwde Terberg vrachtwagens. Deze autonome trucks zijn sinds 2017 ook al in gebruik door Katoen Natie.

 

Lees ook
Autonoom bezorgen: Ameland gaat het doen

 

Zeeland Connect heeft subsidie gekregen voor twee innovatieve projecten. De zelfrijdende vrachtwagens en een project om bedrijven te helpen over te stappen naar een elektrisch wagenpark waardoor de schadelijke uitstoot wordt terug gedrongen. In totaal kosten de twee projecten 5,7 miljoen euro. De helft van dat geld komt van Europese subsidies, vijftien procent van de Provincie Zeeland en de rest wordt door deelnemende bedrijven betaald.

Autonome vrachtwagens in Zweden

In Zweden wordt al langer getest Nederland is niet Europese koploper. Dat is Zweden. In het Scandinavische land test Volvo namelijk zijn autonome concept; Vera genaamd. Ruim een jaar na de officiele lancering op de IAA in Hannover is de eerste truck klaar en de eerste praktijkcase dichtbij realiteit. Logistiek dienstverlener DFDS zal het eerste bedrijf zijn in de logistieke sector dat Vera live gaat gebruiken. Dit moet gebeuren in de haven van de Zweedse stad Göteborg.

 

 

Einride DB Schenker

Ruim 1,5 uur ten noordoosten van Göteborg, in Jönköping, vindt een andere pilot plaats op het gebied van autonoom rijden. Logistiek dienstverlener DB Schenker test hier de eerste autonome elektrische T-Pod van de Zweedse start-up Einride. Het zelfstandig rijdende voertuig zonder cabine rijdt sinds mei dit jaar tussen warehouses op deels openbaar, maar met name eigen terrein van de logistiek dienstverlener in de Zweedse provinciestad.

 

Reageer op dit artikel