nieuws

‘Zero-emissie intermodaal transport is haalbaar’

Distributie 2289

Emissievrij vervoer van een geconditioneerde lading over een langere afstand is haalbaar. Dat heeft een internationaal consortium rond zero-emissie mobiliteit laten zien in een proef tussen Venlo en Oostenrijk.

‘Zero-emissie intermodaal transport is haalbaar’

Bij de proef is er met meerdere modaliteiten gewerkt. De demonstratierit tussen Venlo en Oostenrijk is georganiseerd door Eric Beers en Julia Williams in opdracht van de Nederlandse ambassade in Wenen, met steun van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De demonstratie is uitgevoerd met medewerking van Oldenburger Transport (lading), Westerman Multimodaal Transport (kraanbare elektrische koeltrailer), Tinie Manders Transport (e-truck), TX-Logistics (trein) en Thinkport Vienna (organisatie aan de Oostenrijkse zijde). Werken met een trein naast de vrachtauto bleek voorlopig de enige manier om deze rit tot stand te kunnen brengen.

Volledig elektrisch vervoer

Hoewel het aanbod van volledig elektrische trucks en van stand-alone, emissievrije koeltrailers nu nog beperkt is, liet de demo zien dat inzet over langere afstanden in principe al kan. Het Limburgse bedrijf Tinie Manders, die begin dit jaar als eerste een volledig elektrische DAF CF in gebruik nam, koppelde dit voertuig voor de gelegenheid aan een kraanbare New Cool trailer van Twan Heetkamp, die al vijf jaar ervaring heeft met koeltrailers die werken zonder dieselaggregaat. Heetkamp heeft diverse klanten die zulke trailers inzetten, onder andere Westerman Multimodaal Transport. De combinatie van Manders en Westerman legde 95 kilometer volledig elektrisch af om de lading van Oldenburger naar de terminal te brengen, waar de trailer op de trein werd gezet in het Duitse Herne, nabij Duisburg.

Zero-emissie koeltrailer op trein

Ook in Oostenrijk wordt geëxperimenteerd met elektrisch vervoer, maar nog niet met de tonnages waar deze lading onder valt. Daarom werd voor deze keer besloten om de truck naar Oostenrijk te rijden op een dieplader en daar de trailer door de DAF CF van de trein weer mee te nemen naar de eindbestemming. “Het zal niet lang duren eer er ook elektrische trucks in Oostenrijk kunnen rijden die een trailer als deze kunnen vervoeren”, aldus Eric Beers. “Dus technisch kan het, we zien uit naar contacten met verladers en vervoerders die hiermee verder willen.”

Zero-e van A naar B

De bedoeling is nu dat er meerdere soortgelijke projecten opgestart gaan worden in een nieuw te ontwikkelen vijfjarig samenwerkingsprogramma onder de titel ‘Zero-e, van A naar B’. “Eerst tussen Nederland en Oostenrijk, maar we denken dat er ook vanuit Italië belangstelling ontstaat voor een volledig elektrisch transport, omdat er al bovengemiddeld veel goederen per spoor van Nederland naar Italië gaan”, zegt Julia Williams, een van de initiatiefnemers. “We streven ernaar om de komende vijf jaar met een consortium soortgelijke en andere ladingen naar diverse bestemmingen te vervoeren, meest de Alpenlanden, omdat die streven naar een groot aandeel van het spoor in het goederenvervoer”, aldus Williams. Naast elektrische trucks zullen ook trucks op waterstof worden ingezet in het verzendende en het ontvangende land.

Zero-emissie intermodaal geconditioneerde transporten zijn binnen nu en enkele jaren de gewoonste zaak van de wereld

Naar verwachting zullen op termijn naast verbeterde trucks en trailers, ook betere treinwagons beschikbaar komen. Wagons waarmee trailers eenvoudiger geladen en gelost kunnen worden, en waarbij de trailers gebruik kunnen maken van boordelektriciteit van de trein om de werking van de koeling onderweg te kunnen garanderen. “We zijn verheugd om vast te stellen dat er aan alle kanten  gewerkt wordt aan nieuwe initiatieven. Het lijdt daarom geen twijfel dat zero-emissie intermodaal geconditioneerde transporten binnen nu en enkele jaren de gewoonste zaak van de wereld zullen zijn”, aldus Eric Beers. “Dat gaat niet vanzelf. Daarom willen we in de projecten van ‘Zero-e, van A naar B’ slimme combinaties maken van bestaande en nieuwe ‘proven technologies’ om dergelijke transporten efficiënt te kunnen uitvoeren en met op z’n minst uitzicht op een gesloten business case,” vult Julia Williams aan. Verladers en vervoerders die zich hierdoor aangesproken voelen, zijn van harte welkom als partners in ‘Zero-e, van A naar B’.

Lees ook: Ontwikkeling elektrische trucks neemt vlucht

 

Reageer op dit artikel